Događaj
od 25.siječnja
do 29.siječnja

utorak/subota
od 17:00 do 00:00

DANI NIKOLE TESLE

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 25.01.2022
Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT) nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U nastavku možete naći program predavanja i video prezentacije radionice Tajna Nikole Tesle, koji će se održati od 25. do 29. siječnja 2022., uživo u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle, TMNT i online putem Facebook stranice TMNT-a.

Za pratitelje programa uživo ulaz je besplatan uz obaveznu rezervaciju mjesta na: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr. Broj sudionika je ograničen, a ulaz u Muzej je moguć samo uz važeću Covid potvrdu.

Predavanja će trajati do 45 minuta, a pratitelji programa bit će u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja uživo i putem Facebook profila TMNT-a https://www.facebook.com/Tehni%C4%8Dki-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986. Od 1. veljače 2022. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.
Voditelji programa: Katarina Ivanišin Kardum, Renato Filipin i Marijo Zrna, TMNT

Program:

utorak, 25.1. 2022. u 17 sati
Otvaranje natječaja za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ 2022.
Natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i ove će godine biti otvoren na Danima Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, a organizator je Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.
Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvara se trinaestu godinu zaredom. Natjecatelji će se moći prijaviti u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, kategoriji kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i kategoriji projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Više informacija o natječaju dostupno je na http://www.unt-genius.hr/blog/index.php
Sudjelovanje na događaju moguće je isključivo uz pozivnicu!

srijeda, 26.1. 2022. u 17 sati
Predavanje Ostavština Nikole Tesle
Predavač: Renato Filipin
https://www.facebook.com/Tehni%C4%8Dki-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili Teslin rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost. Uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla TMNT-a, na predavanju će biti i riječi o bežičnom prijenosu signala, Teslinom doprinosu na tom području i tornju na Long Islandu.

Renato Filipin viši je kustos TMNT-a i voditelj Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla. 1997. diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te se iste godine zaposlio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Brojnim edukativnim programima, uključujući interaktivna vodstva u Demonstracijskom kabinetu TMNT-a promiče lik i djelo Nikole Tesle. Suautor je putujuće izložbe Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet, koja je do sad gostovala u Parizu, Madridu, Bratislavi, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Brnu, Slavonskom Brodu i Novoj Gradišci.

srijeda, 26.1. 2022. u 18 sati
Predavanje Nikola Tesla i njegovo školovanje u Hrvatskoj
Predavač: Darko Žubrinić
https://www.facebook.com/Tehni%C4%8Dki-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

Tijekom školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj, u vrijeme kada je mladi Tesla imao 14 -17 godina, ključnu je motivacijsku ulogu u smjeru elektrotehnike odigrao Martin Sekulić. Taj je Teslin srednjoškolski profesor bio i aktivan znanstvenik, s radovima objavljenim u uglednom njemačkom časopisu Annalen der Physik koji postoji i danas. Tijekom predavanja bit će iznesene i neke malo poznate činjenice iz Tesline biografije, na primjer o Munjari u Puntu na otoku Krku, jedinoj električnoj centrali izvan SAD-a koju je Tesla izravno projektirao. Bit će također opisan i problem dviju Teslinih autobiografija. Više podataka dostupno je na adresi www.croatianhistory.net/etf/tesla_sekulic.html .

Darko Žubrinić je redoviti profesor Zavoda za primijenjenu matematiku, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveni interesi su mu u području nelinearne analize za eliptičke rubne probleme, fraktalnih svojstava dinamičkih sustava, te u području fraktalnih zeta funkcija. Koautor je dviju monografija na engleskom jeziku i 60-ak znanstvenih radova, kao i nekoliko studentskih priručnika u području matematike. Kao popularizator matematike koncem 1980-ih bio je zamjenik voditelja ekipe mladih matematičara bivše države na Međunarodnim matematičkim olimpijadama (IMO). Godine 2010. objavio je (na hrvatskom i engleskom jeziku) monografiju o Vilimu Felleru, najvećem hrvatskom matematičaru u povijesti. Jedan je od osnivača (1993.) i sadašnji predsjednik Društva prijatelja glagoljice u Zagrebu. Autor je knjige Hrvatska glagoljica objavljene 1994. Utemeljitelj je portala Croatia - Its History, Culture and Science (1995.). Održao je tri javna predavanja o Antunu Lučiću (Anthony F. Lucas, rođen 1855. u gradu Splitu), koji je u SAD-u proglašen otcem naftne industrije. Od 2015. bavi se istraživanjem školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj.


četvrtak, 27.1.2022. u 18 sati
Predavanje Kako izgledaju napon i struja?
Predavač: Milivoj Uroić
https://www.facebook.com/Tehni%C4%8Dki-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

Elektricitet i vezane pojmove, napon, struja i naboj, ne možemo neposredno vidjeti, ali se mogu dobro objasniti ako umjesto električne sile i naboja uzmemo gravitacijsku silu i tekućinu (vodu). Iako djeca uzrasta 10+ godina nemaju fiziku kao predmet u školi, naša svakodnevna upotreba električne energije i njihova sposobnost učenja praktički garantiraju da
su se s tim pojmovima susreli. Tijekom predavanja ovi će im se pojmovi približiti na vizualan način, vezan za naše iskustvo.

Milivoj Uroić je zaposlen na Zavodu za eksperimentalnu fiziku, Instituta Ruđer Bošković. Bavi se nuklearnom fizikom te je zadužen voditi brigu o neutronskom generatoru, jednom od najstarijih kapitalnih instrumenata na Institutu. Riječ je o instrumentu koji stvara neutrone pomoću nuklearne reakcije koja ima potencijal riješiti ljudske energetske potrebe na način kako to priroda čini, nuklearnom fuzijom. Aktivno sudjeluje u popularizacijskim aktivnostima Instituta.


petak, 28.1.2022. u 18 sati
Predavanje: Divovske iskre, umjetni potresi i mjerenje Zemljina pulsa
Predavač: Matko Glunčić
https://www.facebook.com/Tehni%C4%8Dki-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

Nakon što je razvio svoju najpoznatiju ideju sustava za proizvodnju, prijenos i primjenu višefaznih izmjeničnih struja, Tesla je, iscrpljen svakodnevnim inženjerskim radom, postao nemiran te je bio spreman prijeći na nova polja. Njegov sustav izmjenične struje s naponom od milijuna volti i strujama od stotina tisuća ampera otvorio mu je prekrasne mogućnosti koje su privlačile maštu svojim zapanjujućim učincima. Za Teslu, najzanimljivije i najprivlačnije od svega bile su snažne električne vibracije s njihovim tajanstvenim djelovanjem na daljinu. Tijekom predavanja upoznat ćemo se s Teslinim istraživanjima i patentima u području visokofrekventnih pojava, uključujući Teslin oscilirajući transformator (Teslina zavojnica), bežičnu rasvjetu, Teslin mehanički oscilator pa sve do ideje bežičnog prijenosa energije na velike udaljenosti i slanja struje kroz Zemlju.

Matko Glunčić je izvanredni profesor Zavoda za teorijsku fiziku, Fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveni interesi izv.prof. Glunčića obuhvaćaju proučavanje evolucije genoma kroz biofiziku i bioinformatiku te teorijski pristup razumijevanju fizikalnih principa funkcije stanice. Ovo područje uključuje statističko modeliranje unutarstanične dinamike, stanične oscilacije, transport tvari u stanici, dinamiku citoskeletona, pokretljivost stanice te molekularne motore. Istraživačka, organizacijska i stručna aktivnost izv.prof. Glunčića obuhvaćaju vođenje i sudjelovanje na domaćim i međunarodnim projektima, mentorstvo diplomskih radova, ostvarenu međunarodnu suradnju, usavršavanje na međunarodnim institutima, recenzentsku aktivnost u nizu uglednih međunarodnih znanstvenih časopisa, pozvana predavanja na znanstvenim skupovima i institucijama te koordiniranje diplomskog i doktorskog studija.

subota, 29.1.2022. u 10 sati
Video prezentacija dramske izvedbe s radionice Tajna Nikole Tesle
Radionica „Tajna Nikole Tesle“ održana je 13. studenog 2021. u TMNT-u kao dio izložbeno-edukativnog projekta Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci, kojim je u Muzeju obilježena manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Sadržajna podloga radionice bila je zadnja verzija scenarija za film Krste Papića „Tajna Nikole Tesle“. U radionici su učestvovali učenici sedmog razreda osnovne škole. Na početku radionice su se upoznali sa životom i djelom Nikole Tesle uz demonstracije pokusa u muzejskom kabinetu Nikole Tesle, u kojima su i sami sudjelovali. Također su u muzejskom stalnom postavu popratili i stručno vodstvo izložbom „Čovjek i tehnika“. U maloj dvorani TMNT-a su započeli dramski rad u parovima na dijelovima scenarija filma „Tajna Nikole Tesle“, u kojima je pokriveno razdoblje od Teslinog djetinjstva do starosti. Prvi dio radionice su uvježbavali uloge i dijaloge pod vodstvom dramske pedagoginje i profesorice hrvatskog jezika, a u zadnjem dijelu radionice snimljeni su audio zapisi izvedenih dijaloga. Tijekom siječnja 2022. je snimljeni materijal editiran te će u subotu, 29. siječnja 2022. biti premijerno objavljen u sklopu manifestacije „Dani Nikole Tesle“ na muzejskom YouTube kanalu.
Autori i koordinatori edukativnog programa uz izložbu „Čovjek i tehnika“: Katarina Ivanišin Kardum i Kristina Kalanj, TMNT
Voditelji radionice: Katarina Ivanišin Kardum i Maja Stanković, prof. hrvatskog jezika i dramski pedagog
Stručni suradnici: Maja Stanković, prof. i Zvonimir Ambruš, vodič edukator (video produkcija).
Sudjelovali: osmero učenika 7. razreda OŠ kralja Tomislava, Zagreb

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
marijo.zrna@tmnt.hr, 01/4844 050
Fotografije događaja