Događaj
od 21.veljače
do 24.veljače

ponedjeljak/četvrtak
od 09:30 do 16:00

Radionice u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u sklopu projekta „Znanost spaja ljude“

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 21.02.2022

SVA MJESTA NA RADIONICAMA SU POPUNJENA


Radionice u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u sklopu projekta „Znanost spaja ljude


U sklopu projekta „Znanost spaja ljude“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda udruga FabLab s projektnim partnerima, u periodu od 21. do 24. veljače 2022. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla provodi više radionica iz STEAM područja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola. Provedba radionica uključuje i popratne anketne upitnike namijenjene učenicima s ciljem ispitivanja pojmova motiviranost, kreativnosti i poduzetnosti. Od sudionika se očekuje da nakon radionice ispune anoniman upitnik za potrebe znanstvenog istraživanja. Radionice provode edukatori iz organizacija civilnog društva uz mentorstvo suradnika s Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, institucija koje su partneri u projektu.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a mjesto na radionici možete rezervirati putem maila info@fablab.hr ili br. mob. 092/300 0181. Mjesto na radionici je rezervirano nakon što zaprimite povratni mail ili usmenu potvrdu putem telefona. U prijavi za radionicu Izradi svoju unikatnu vrećicu potrebno je navesti veličinu majice.

Za sudjelovanje maloljetne djece roditelji/skrbnici prilikom dolaska ispunjavaju suglasnost za sudjelovanje i fotografiranje/snimanje pojedinih dijelova radionice.

Radionice se provode uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

Radionice koje se održavaju u jutarnjim terminima namijenjene su učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola, a radionice u popodnevnim terminima učenicima od 5. do 8. razreda. Blok radionica koji se održava u četvrtak, 24.02.2022. u popodnevnom terminu namijenjen je učenicima srednjih škola.

Moguće su prijave za pojedini blok radionica. Maksimalan broj polaznika po bloku radionica: 10

Raspored provedbe radionica

ponedjeljak, 21.02.2022.
Radionice NASA kroz lego kockice i 007 – vrijeme održavanja od 9.30 do 12.00 sati
Radionice Izradi svoju unikatnu vrećicu i Osmisli i izreži svoj grb pomoću lasera – vrijeme održavanja od 13.00 do 16.00 sati

utorak, 22.02.2022.
Radionice NASA kroz lego kockice i 007 – vrijeme održavanja od 9.30 do 12.00 sati
Radionice Izradi svoju unikatnu vrećicu i Osmisli i izreži svoj grb pomoću lasera – vrijeme održavanja od 13.00 do 16.00 sati

srijeda, 23.02.2022.
Radionice NASA kroz lego kockice i 007 – vrijeme održavanja od 9.30 do 12.00 sati
Radionice Izradi svoju unikatnu vrećicu, Osmisli i izreži svoj grb pomoću lasera i Virtualna šetnja svemirskom stanicom ISS – vrijeme održavanja od 13.00 do 16.00 sati

četvrtak, 24.02.2022.
Radionice NASA kroz lego kockice i 007 – vrijeme održavanja od 9.30 do 12.00 sati
Radionice Izradi svoju unikatnu majicu i Osmisli i izreži svoj grb pomoću lasera – vrijeme održavanja od 13.00 do 16.00 sati

VIŠE INFORMACIJA O RADIONICAMA

„NASA kroz lego kockice“
Pomoću profesionalnih lego setova razvija se priča o „osvajanju“ svemira:
• Obilježavanje 50. godišnjice prvog slijetanja na Mjesec s NASA-inim modulom Apollo 11 Moon uz pomoć Lunarnog modula Apollo 11 Eagle. Pojašnjavaju se realistične značajke i svojstava modula.
• Apollo Saturn V – prva raketa koja je ljude dovela na Mjesec. Metar visoki model kojem se mogu odvojiti dijelovi, spojiti lunarni modul zajedno sa servisnim modulom i na taj način dočarati korisnicima slijetanja na Mjesec
• Model NASA-inog raketnog aviona Discovery uz kojeg dolazi i svemirski teleskop Hubble. Može se otvoriti prostor za teret i postavite svemirski teleskop Hubble u orbitu kako biste istražili svemir.
• Model međunarodne svemirske postaje ISS - ovaj model međunarodne svemirske postaje ima vjerodostojne detalje, kao što je podesiv robotski sustav Canadarm2, 2 rotirajuća zgloba i 8 podesivih solarnih ploča.
Nakon edukacije djeca će slagati svog idealnog robota za istraživanje nebeskih tijela.
Radionica je namijenjena učenicima 3. i 4. razreda osnovne škole.

„007“
Polaznike će se upoznati s kriptografijom – tajnim šiframa i pismom. Početak radionice obuhvatit će edukaciju o nekoliko načina šifriranja, a nakon toga će se u grupama rješavati zagonetke. Koristit će se supstitucijske šifre, kako bi se područje kriptografije približilo mlađim korisnicima.
Radionica je namijenjena učenicima 3. i 4. razreda osnovne škole.

„Izradi svoju unikatnu vrećicu“
Sudionici će proći cijeli proces izrade vrećice, od vlastite ideje koja se realizira crtanjem na papiru (uz upute na što je potrebno obratiti pažnju), digitalizacije odnosno prijenosa na računalo, izrezivanja folije te prijenosa folije na vrećicu.
Radionica je namijenjena učenicima 5. - 8. razreda osnovne škole.

„Osmisli i izreži svoj grb pomoću lasera“
Radionica obuhvaća crtanje na papiru pomoću crnog i crvenog flomastera svog zamišljenog grba (crne linije kao one koje će se gravirati, a crvene kao one koje će se rezati) te izradu istog na drvu uz pomoć laserskog rezača.
Radionica je namijenjena učenicima 5. - 8. razreda osnovne škole.

„Virtualna šetnja svemirskom stanicom ISS“
Ulazak u virtualnu realnost sudionicima će biti omogućen uz pomoć Oculus sustava. Sudionici će imati priliku virtualno šetati modelom međunarodne svemirske stanice ISS, kao i izaći u svemir oko stanice.
Radionica je namijenjena učenicima 5. - 8. razreda osnovne škole.

„Izradi svoju unikatnu majicu“
Sudionici će proći cijeli proces izrade unikatne majice, od vlastite ideje koja se realizira crtanjem na papiru (uz upute na što je potrebno obratiti pažnju), digitalizacije odnosno prijenosa na računalo, izrezivanja folije te prijenosa folije na vrećicu.
Radionica je namijenjena učenicima srednjih škola.

„Osmisli i izreži svoj bedž pomoću lasera“
Radionica obuhvaća crtanje na papiru pomoću crnog i crvenog flomastera svog zamišljenog bedža (crne linije kao one koje će se gravirati, a crvene kao one koje će se rezati) te izradu istog na drvu uz pomoć laserskog rezača.
Radionica je namijenjena učenicima srednjih škola.

Naziv projekta: Znanost spaja ljude | Science Connecting People
Nositelj: FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije
Partneri: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Astronomsko društvo Višnjan, Udruga Profesor Baltazar, Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih CARPE DIEM, Hrvatsko interdisciplinarno društvo, Udruga za popularizaciju tehničke kulture "Mehatronik", Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“, Zadruga ZEZ, Krapinsko-zagorska županija.
Bespovratna sredstva: 3.599.107,40 HRK I EU sufinanciranje: 3.059.241,29 HRK
Trajanje projekta: 28.10.2020. - 28.10.2023.
Projekt „Znanost spaja ljude“sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada“, područje “STEM kao pokretač društva”, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost udruge FabLab.
Fotografije događaja