Događaj
od 07.ožujka
do 07.ožujka

ponedjeljak
od 18:00 do 19:00

Promocija kataloga izložbe “Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike”

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 07.03.2022

Tehnički muzej Nikola Tesla ima čast pozvati Vas na promociju kataloga izložbe “Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike”  

Promocija će se održati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, u ponedjeljak 7. ožujka 2022. s početkom u 18.00 sati.

O izložbi i katalogu govorit će:

Sonja Leboš, kulturna antropologinja
Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci, autorice izložbe
Markita Franulić, ravnateljica TMNT

„Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike“ usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i na propitivanje utjecaja razvoja znanosti i tehnologije (znanstvenih otkrića i tehničkih izuma) na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu.
Sve do osamdesetih godina 20. stoljeća žene su bile uglavnom zanemarene u povijesti znanosti i tehnologije. U novije vrijeme ne samo da je "otkriven" velik broj zaslužnih znanstvenica i izumiteljica, a neke od njih našle su svoje mjesto i u "službenim" povijesnim pregledima, nego su i istraženi i dokumentirani složeni društveno-povijesni procesi te često slabije vidljivi faktori koji su uzrokovali njihovu povijesnu nevidljivost. Izložba uključuje priče o istaknutim znanstvenicama, ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima te o čitavom nizu anonimnih žena koje su usprkos tome što su bile osuđene na drugorazredne, repetitivne, slabo plaćene poslove uspjele zadužiti znanost. Bez njihova doprinosa znanost i tehnologija kakve danas poznajemo bile bi bitno drukčije.

Izložba se koncepcijski oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Sastoji se od više cjelina interpoliranih u stalni postav koje postojeći izložbeni narativ dopunjuju komplementarnim, čiji je fokus izmijenjen i usmjeren na žene. Dva paralelna narativa ne upućuju na dvije povijesti ("žensku" i "mušku"), već apostrofiraju potrebu za revizijom općeprihvaćenog, uvriježenog znanja.

Katalog izložbe objavljen je u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju.  

Impresum:
Izdavač: Tehnički muzej Nikola Tesla
Za izdavača: Markita Franulić
Urednice: Kosjenka Laszlo Klemar, Barbara Blasin
Tekstovi: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci
Grafičko oblikovanje: Barbara Blasin
Lektura: Margareta MedjurečanPrijevod na engleski: Mirta Jurilj

Kontakt: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Fotografije događaja