Događaj
od 24.ožujka
do 30.travnja

četvrtak/subota
od 00:00 do 00:00

Masterclass program radionica "X je lijevo-desno, Y je gore-dolje"

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 24.03.2022

U sklopu priprema za Vector Hack 2022, organiziramo masterclass program radionica “X je lijevo-desno / Y je gore-dolje” namijenjen svima zainteresiranima za analognu vektorsku sintezu slike i zvuka. Ipak, program je primarno usmjeren mladima - studentima i studenticama, mladim umjetnicima i umjetnicama, programerima i programerkama.

Program se sastoji od 4 dvodnevne radionice, koje se događaju tijekom travnja 2022. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Voditelji radionica su Derek Holzer, Hansi Raber, Hrvoje Radnić i Ivan Marušić Klif.

Ovo je prilika da se iskuse audiovizualne kreativne tehnike koje koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele načine prikazivanja i obrade slike. Cilj programa je upoznati polaznike s osnovnim principima i alatima ove donekle opskurne audiovizualne tehnike, te s različitim izvođačkim i izlagačkim strategijama.

Rezultati rada - performansi, video radovi, instalacije, softver – bit će prezentirani u sklopu programa festivala Vector Hack 2022.

Primamo 5 polaznica/polaznika.

Rok prijave do 30.03.2022. Rezultati 01.04.2022.

 

Prijave se zaprimaju putem Google obrasca https://forms.gle/YhRfoX55wtJ53e9v7

*Zbog intenzivnog programa radionica, molimo da se na javni poziv prijave osobe koje mogu prisustvovati svim terminima masterclassa.

Za sve upite i dodatne informacije javite se putem e-maila na: osciloskop.org@gmail.com

Program financira Ministarstvo kulture i medija.

Razvija se u partnerstvu sa Tehničkim muzejom Nikola Tesla, Zagreb.

-----------------------------------

VODITELJI RADIONICA:

1. Hrvoje Radnić / Hrvatska / GRAFIKA NA OSCILOSKOPU

Samouki glazbenik i ton majstor koji se u glazbu zaljubio još u djetinjstvu, gledajući TV dokumentarce Jacquesa Cousteaua. Utjecaj koji su na njega ostavili podmorski kadrovi Calypsove ronilačke ekipe, popraćeni izvrsnom ambijentalnom glazbom i zvučnim efektima, izlazi na površinu tek u kasnoj adolescenciji, kada dolazi u posjed svog prvog pravog glazbenog instrumenta, a zatim i prvog uređaja za višekratno snimanje glazbe. Od tada, taj hobi postupno pretvara u svakodnevni posao koji se i danas kreće na relaciji glazba – zvuk. U svom recentnom radu, usmjerio se ka audiovizualnom performansu koristeći osciloskope i u kratkom vremenu postigao zavidni nivo.

Tijekom radionice, polaznici će se upoznati s osnovama analogne vektorske grafike, direktnom vezom zvuka i slike, osnovama spajanja opreme, ograničenjima i izazovima te usko specijalizirane umjetničke tehnike.


2. Ivan Marušić Klif / Hrvatska / REWEREHERE radionica

www.klif.tv 

www.klif.tv/rewerehere/ 

Ivan Marušić Klif djeluje na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti, kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smjera.
REWereHere je besplatna, open source aplikacija za manipuliranje videa i fotografija na ekranu osciloskopa koristeći Rutt Etra tehniku prikaza i manipulacije slike. Program je osmišljen kao plug and play alat, koji je vrlo jednostavan za korištenje i ne traži veliko predznanje. Namijenjen je primarno za manipulaciju slike i zvuka u stvarnom vremenu, prvenstveno za audiovizualne performance i umjetničke video radove. Tijekom radionice, polaznici će se upoznati s osnovama programa i raznim strategijama pripreme za nastupe uživo.

3. Hansi Raber / Austrija / OSCISTUDIO

https://oscilloscopemusic.com/oscistudio.php 

Hansi Raber je austrijski programer i umjetnik. Autor je niza softvera za vektorsku grafiku - Oscistudio, Oscilloscope, Online oscilloscope, itd. Oscistudio je moderni program za manipulaciju vektorske grafike. Koncipiran je kao moderni VJ/DJ program s lako razumljivim korisničkim sučeljem, uz dodatak live-codinga, što znatno proširenje mogućnosti. Oscistudio barata 2D grafikama i 3D modelima, kao i direktnim ulazom iz 3D programa Blender.

Tijekom radionice, polaznici će se upoznati s korištenjem ovog programa, kao i osnovama live codinga.


4. Derek Holzer / USA / VECTOR SYNTHESIS LIBRARY

https://macumbista.net/ 

https://github.com/macumbista/vectorsynthesis/ 

Derek Holzer je američki multimedijalni umjetnik koji trenutno živi u Stockholmu. Bavi se DIY glazbenim instrumentima, audiovizualnim performansom, programiranjem, medijskom arheologijom i participativnim umjetničkim praksama. Autor je pd programskog librarija Vector synthesis. Vector synthesis je set open source plugina za programski jezik pd, koji omogućava lagano stvaranje vlastitih programa za vektorsku sintezu na osciloskopima ili laserima.

Polaznici radionice će naučiti kako na osciloskopu ili laseru crtati jednostavne Lissajous forme, dvo i trodimenzionalne oblike, te kako procesuirati fotografije i video. Sva manipulacija grafikama se odvija u stvarnom vremenu koristeći postojeći audio hardver na osobnim računalima polaznika.

------------------------------------

TERMINI RADIONICA:

Ivan Marušić Klif / Uvodno predavanje

08.04. petak, 17:00-19:00

Hrvoje Radnić / Grafika na osciloskopu

09.04. subota, 10:00-13:00

10.04. nedjelja, 10:00-13:00

Ivan Marušić Klif / REWereHere aplikacija

14.04. četvrtak, 16:00-19:00

15.04. petak, 16:00-19:00

Hansi Raber / Oscistudio aplikacija

22.04. petak, 16:00-19:00

23.04. subota, 10:00-13:00

Derek Holzer / Vector synthesis pd library

29.04. petak, 16:00-19:00

30.04. subota, 10:00-13:00



Fotografije događaja