Događaj
od 19.travnja
do 23.travnja

utorak/subota
od 10:00 do 12:00

Proljetni praznici u Tehničkom muzeju – radionice

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 19.04.2022
Proljetni praznici u Tehničkom muzeju – radionice

Vrijeme održavanja: utorak – subota, 19. – 23. travnja 2022., 10 – 12 sati
Mjesto održavanja: stalni postav i dvorište, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb


Pridružite nam se tijekom proljetnih praznika sudjelovanjem u radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT). Program se održava u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt (MUO).

Program:

19., 20. i 23. travnja 2022., utorak, srijeda i subota, od 10 do 12 sati
Upoznajmo naš postav! Letim, vozim, učim…
Cilj radionica je upoznavanje javnosti, prvenstveno mlađih posjetitelja, sa stalnim postavom muzeja. Tema radionica bit će predmeti iz stalnog postava, odjela Prometna sredstva: model letećeg čovjeka napravljen u mjerilu 1:1 prema nacrtima Fausta Vrančića iz knjige Machinae Novae, tiskane početkom 17. stoljeća, model aviona Slavoljuba Penkale, konstruktora prvog aviona u Hrvatskoj 1910., te iz 1924. godine: automobil Renault NN i tramvaj M 24. Sudionici radionice izrađivat će modele ovih predmeta te ih po želji obojati.

21. i 22. travnja 2022., četvrtak i petak, od 10 do 12 sati
Ples - program TMNT & MUO
Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej za umjetnost i obrt uspostavili su suradnju povodom 27. Edukativne muzejske akcije (EMA). Tema ovogodišnje EMA-e je PLES, a naš program inspiriran je plesom pčela. Budući da se medonosne pčele u novoobnovljeni muzejski Apisarij TMNT-a vraćaju početkom svibnja, sudionici će se ovom prigodom više družiti sa solitarnim pčelama u muzejskom dvorištu. Radionice u sklopu 27. EMA-e nastavit će se i u terminima nakon proljetnih praznika s povratkom medonosnih pčela u Muzej.

TMNT: Tijelo u pokretu: tehnika plesa
Ako promatramo ponašanje medonosnih pčela u košnici prepoznat ćemo različite oblike plesa. Sudionici će tijekom radionice saznati što je alarmni ples, kada se primjenjuje ples za čišćenje, što je DVAV ples i koje ga pčele izvode, u kojim prigodama pčele koriste ples za masažu te jesu li i solitarne pčele nadarene za ples. Za kraj, sudionici radionice provjerit će je li moguće plesne korake pčela utjeloviti vlastitim pokretom!

MUO: Ples pčela – odraz na umjetnička djela
MUO je pripremio edukativnu izložbu Ples pčela – odraz na umjetnička djela u prostoru stalnog postava TMNT-a, te popratne likovne radionice u dvorištu Muzeja. Znate li da pčele svoje plesne pokrete koriste kao komunikacijski alat? Jeste li znali da su neki muzejski predmeti načinjeni od pčelinjeg voska? Koji su to predmeti i kako oni komuniciraju s publikom saznajte na edukativnoj izložbi. Inspirirajte se ovom izložbom, solitarnim pčelama u dvorištu TMNT-a, a od svibnja i onima u Apisariju te se pridružite kreativnim radionicama, na kojima ćemo od žice i različitih materijala izrađivati pčele koje će „zaplesati“ u formi mobila!

Doći i ostati može se po želji unutar dva sata trajanja radionice. Prijava nije potrebna.
Radionice su namijenjena svim uzrastima.
Radionice su besplatne uz kupljenu ulaznicu za stalni postav Muzeja, u iznosu od 25 kuna (za djecu do 7 godina starosti posjet je besplatan).

Kontakt: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr
Fotografije događaja