Događaj
od 13.svibnja
do 13.svibnja

petak
od 18:00 do 19:00

Predavanje Carlo Branzaglia: Regenerirati mobilnost, regenerirati grad - transdisciplinarni dizajn

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 13.05.2022

Predavanje Carlo Branzaglia: Regenerirati mobilnost, Regenerirati grad - transdisciplinarni dizajn
- prateći program uz izložbu La grande bellezza

Petak, 13. svibnja 2022., u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18


Zašto su grad i mobilnost dva povezana pojma. Koncept "gradskog područja" ili "grada metropole" pokazuje da se o metropoli govori dokle seže povezanost između grada u užem smislu  i njegovih perifernih dijelova. S druge strane, pandemija nas je vratila na potrebu povezivanja kvartova i njihovih zajednica, što je u osnovi ideje "grada od 15 minuta", odnosno područja koja na neki način moraju jamčiti održivost zajednica i usluga zajednicama koje u njima žive.

Gosp. Branzaglia predstavit će primjere predmeta i sustava posvećenih rješavanju specifičnih problema, predmete i sustave iz povijesti talijanskog dizajna: počevši od prvog „obiteljskog“ automobila koji se pojavljuje u vrijeme obnove nakon Drugoga svjetskog rata; preko Vespe, skutera stvorenog zahvaljujući ponovnom korištenju otpadnog materijala zrakoplovne industrije Piaggio; Fiata  500, prvog talijanskog malog automobila, itd.

O predavaču:
Carlo Branzaglia znanstveni je koordinator poslijediplomskog studija IED u Milanu. Kao predavač na Akademiji likovnih umjetnosti Bologna osmislio je kolegije grafičkog dizajna, upravljanja dizajnom, predavao je u Dizajnerskom centru Bologna; član je Upravnog odbora Zaklade ADI Collezione Compasso d'Oro; član je Znanstvenog odbora Zaklade Cirulli.

Kao gostujući profesor održao je predavanja i radionice na nekoliko sveučilišta u Italiji: ISC, SPD; NABA; IULM, Katoličko sveučilište (Milano); BRANE, FAV (Bologna); Akademija likovnih umjetnosti (Urbino, Ravenna, Catania), IUAV (Venecija); Napulju i u svijetu, spomenut ćemo neke od njih: Argentina (Buenos Aries, Cordoba), Kina (Šangaj, Wuhan, Suzhou), Čile (Santiago, Kolumbija (Medellin, Bogota); Francuska (Saint Etienne, Pariz), Njemačka (Berlin, Augsburg); Nizozemska (Enschede); Španjolska (Granada, Cuenca, Barcelona, Bilbao, Madrid), Tajland, Turska, SAD (Sveučilište Brown u Providenceu, Sveučilište Kalifornije, Talijanski i Francuski studijski program University of California u Davisu, Kalifornija).






Fotografije događaja