Događaj
od 18.svibnja
do 20.svibnja

srijeda/petak
od 09:00 do 17:00

(Ne)poznati život pčela

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 18.05.2022
Program Tehničkog muzeja Nikola Tesla povodom Međunarodnog dana muzeja i Svjetskog dana pčela

Posjetitelji Tehničkog muzeja bit će u prilici otkriti svijet o kojem svi znamo tako puno, a tako malo – svijet pčela, solitarnih u muzejskom vrtu i medonosnih u muzejskom Apisariju. Programom koji obuhvaća vodstva, radionice, izložbu i predavanja, uz Međunarodni dan muzeja (MDM), 18.5.2022., obilježit će se i Svjetski dan pčela, 20.5.2022.
Kako je jedna od podtema MDM-a Održivi razvoj, naglasak programa je na ulozi pčela u ekosustavu i izazovima suvremenog pčelarenja.

Za grupni posjet obavezna je najava. Sudjelovanje na radionicama i predavanju je besplatno. Predavanja će se prenositi i uživo na muzejskom Facebook kanalu te će naknadno biti dostupna i na muzejskom YouTube kanalu.

Autori programa: Katarina Ivanišin Kardum i Kristina Kalanj, TMNT

Program:

18.5. 2022.
Besplatan ulaz u Muzej za pojedinačne posjetitelje.
9 – 17 sati Pčelarski kalendar prošloga stoljeća – izložba Knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Apisarij, TMNT
10 sati Pčele u muzeju – stručno vodstvo, Apisarij i dvorište TMNT
10.30 sati Ples pčela – radionica, Apisarij, TMNT
14 sati Pčele u muzeju – stručno vodstvo, Apisarij i dvorište TMNT
18 sati Digitalne tehnologije u pčelarstvu – predavanje, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, TMNT

19.5.2022.
9 – 17 sati Pčelarski kalendar prošloga stoljeća – izložba Knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Apisarij, TMNT

20.5.2022. – Svjetski dan pčela
9 – 17 sati Pčelarski kalendar prošloga stoljeća – izložba Knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Apisarij, TMNT
10.30 sati Gdje su nam pčele danas? – predavanje, Apisarij, TMNT
11 sati Vrcanje meda – radionica, Apisarij, TMNT
18 sati Solitarne pčele – prijateljski oprašivači koje svatko može imati u svom vrtu – predavanje, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, TMNT

Za grupni posjet obavezna je najava. Sudjelovanje na radionicama i predavanju je besplatno. Predavanja će se prenositi i uživo na muzejskom Facebook kanalu te će naknadno biti dostupna i na muzejskom YouTube kanalu.
Kontakt: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr

Opširnije o programu:

Pčelarski kalendar prošloga stoljeća – izložba Knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Apisarij, TMNT

Kako je nekada izgledalo pčelarstvo predstavljeno je na izložbi koja će posjetiteljima simbolično dočarati život pčelara prošloga stoljeća. Putem starih zapisa u knjigama i originalih muzejskih predmeta vezanih za život pčela i rad pčelara, dočarat će se slika pčelarstva kakvog pamtimo i na temelju kojega gradimo nova znanja i suvremene prakse. Izložbom se promovira čitanje i učenje te kulturna i pisana ostavština koja se baštini u muzeju i njegovoj knjižnici, a ostaje budućim generacijama na višestruku korist i sentiment sjećanja.

Autor izložbe: Kristina Kalanj, viši knjižničar, TMNT; stručni suradnici: Prof. dr. sc. Nikola Kezić i Katarina Ivanišin Kardum, muzejski savjetnik pedagog, TMNT


Pčele u muzeju – stručno vodstvo, Apisarij i dvorište TMNT

Tijekom vodstva posjetitelji će saznati brojne zanimljivosti o solitarnim i medonosnim pčelama i koja je njihova uloga u svijetu kakav poznajemo, promatrajući ih uživo u nastambama u muzejskom dvorištu i košnicama u muzejskom Apisariju.
Voditelji: dr.sc. Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i Katarina Ivanišin Kardum, muzejski savjetnik pedagog, TMNT

Ples pčela – radionica, Apisarij, TMNT

Sudionici radionice će saznati kako se pčele orijentiraju u prirodi i što je to Waggle dance (orijentacijski ples kojim se prenosi informacija o položaju hrane u prirodi). Potom će na sebe preuzeti uloge pčela u košnici te koristeći saznanja o tome kako se orijentacijskim plesom prenosi poruka o položaju hrane u prirodi pronaći „hranu“ u Muzeju!
Voditelji: Petra Valentić, plesni pedagog, dr.sc. Nikola Kezić i Katarina Ivanišin Kardum.

Digitalne tehnologije u pčelarstvu – predavanje, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, TMNT
Predavač: prof.dr.sc. Zdenka Babić

Živimo u vremenu kad o digitalizaciji govorimo u gotovo svim segmentima naših života, pa tako i u mnogim granama poljoprivrede. Osnovni cilj ovog predavanja je ukazati na mogućnosti da se digitalnom tehnologijom unaprijedi pčelarstvo i doprinese rješavanju globalnog problema izumiranja pčela.
No, treba naglasiti da je ukupna vrijednost svih pčelinjih proizvoda daleko manja od značaja i koristi pčela kao oprašivača. Posljednjih godina je vidljiv pad broja pčela, što može imati katastrofalne posljedice na proizvodnju hrane. Prijetnje s kojima se suočavaju pčelari su brojne i različite - paraziti, patogeni, pesticidi, nedovoljno pčelinje paše, loša pčelarska praksa i klimatske promjene. Stoga pčelarstvo nije samo još jedno područje koje želimo digitalizirati. U predavanju će biti riječi o najvažnijim segmentima u kojima se očekuje da digitalne tehnologije mogu unaprijediti pčelarstvo i doprinijeti rješavanju globalnog problema izumiranja pčela: daljinskom praćenju pčelinjih društava, upravljanjem procesom pčelarenja i otkrivanju pčelinjih bolesti.

Dr.sc. Zdenka Babić redovni je profesor Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Banja Luci. U fokusu njenog istraživačkog rada je digitalna obrada signala i analiza podataka s primjenama u prirodnim znanostima. Objavila je više od stotinu znanstvenih radova, tri znanstvene i tri stručne knjige te bila koordinator i glavni istraživač u više od 60 projekata. Sudjelovala je u realizaciji i razvoju novih nastavnih predmeta iz oblasti signala i sistema, obrade signala, obrade slike i multimedije. Nagrađivana je više puta za rezultate istraživačkog i nastavnog rada.

Gdje su nam pčele danas? – predavanje, Apisarij, TMNT.
Predavač: prof.dr.sc. Nikola Kezić.

Na predavanju će biti riječ o pčelama u kontekstu održivog razvoja. Saznat ćemo izumiru li pčele, koji su razlozi njihove ugroženosti i kako ih čovjek vlastitim djelovanjem može zaštititi.

Dr.sc. Nikola Kezić umirovljeni je profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je bio redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za pčelarstvo. Osim na znanstveno-istraživačkom polju, profesor Kezić istaknuo se na polju popularizacije znanosti. Posljednjih godina vodi inkluzivnu školu za pčelare u koju su uključene osobe s invaliditetom. Član je znanstvenog vijeća CTRO-HCR, EURBEE, Research network for Sustainable Bee Breeding. Redovni je član Akademije poljoprivrednih znanosti. Član je međunarodnog časopisa Journal of Central European Agriculture, čiji je nekadašnji glavni urednik. Profesor Kezić odlikovan je Redom hrvatskog pletera te je redoviti suradnik TMNT-a.

Vrcanje meda – radionica, dvorište i Apisarij, TMNT
Iako je važnost pčela kao oprašivača značajnija za svijet kakav poznajemo od samih pčelinjih proizvoda, na ovoj radionici će se sudionici upoznati s različitim pčelinjim proizvodima, prisustvovati procesu vrcanja meda te se počastiti ovom zdravom poslasticom!
Voditelji: Slavko Knežević, stručni suradnik i pčelar, PIP; Katarina Ivanišin Kardum, TMNT.

Solitarne pčele – prijateljski oprašivači koje svatko može imati u svom vrtu – predavanje, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, TMNT. Predavač: Josip Popević, mag.ing.mech., uzgajivač solitarnih pčela

Predavanje će biti o divljim pčelama u prirodi. Predstavit će se neke poznatije vrste, pojasniti načini kako divlje pčele zasnivaju svoja gnijezda te opisati njihov životni ciklus. Bit će riječi i o ugroženosti pčela u prirodi te kako im možemo pomoći.
Josip Popčević, mag.ing.mech., vlasnik je obrta za proizvodnju nastambi za solitarne pčele te uzgoj i najam solitarnih pčela. Obrt je osnovao 2018. godine pokraj Kutine, a proučavanjem solitarnih pčela bavi se od 2008. godine.
Fotografije događaja