Događaj
od 08.srpnja
do 09.srpnja

petak/subota
od 01:00 do 01:00

Manifestacija Tesla&friends2022

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 08.07.2022
Manifestacija Tesla&friends2022

Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole Tesle, od 9. do 11. srpnja u Zagrebu

U organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u Zagrebu se 9, 10 i 11. srpnja 2022. u povodu 166. obljetnice rođenja Nikole Tesle i devetog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija održava tradicionalna manifestacija Tesla&friends.
Cjelokupan program dostupan je na stranici Udruge http://www.unt-genius.hr/blog/index.php
Tehnički muzej Nikola Tesla jedan je od partnera koji se uključio u program trodnevnog događanja.

PETAK, 8. SRPNJA 2022.
19:00 – 20:00
MULTIDISCIPLINARNA PREDSTAVA „MAGNETSKO POLJE IGRE“, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Ulaz na predstavu je besplatan, broj ulaznica je ograničen. Obavezna je rezervacija ulaznica na e-mail: marijo.zrna@tmnt.hr

O MULTIDISCIPLINARNOJ PREDSTAVI „MAGNETSKO POLJE IGRE“

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad Melite Spahić Bezjak, „Magnetsko polje igreˮ nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu. Projekt okuplja tim suradnika, umjetnika i stručnjaka koji dijele i razmjenjuju pozitivna razmišljanja o znanstvenom diskursu te kazališni instinkt, istodobno se otvarajući prema lokalnoj zajednici.
Polazišta radnog procesa: magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik/putokaz inspiracijama, objekti i subjekti.
Izvedbeni prostor i scenografija te pojedini dijelove predstave propitivat će se u odnosu na konkretne prostore (Teslin demonstracijski kabinet u Tehničkom muzeju Nikola Tesla), tekstne istraživačke radove, izume. Ideja je također proučiti poezijska polazišta koja su nadahnula Teslu, kao i vlastita bilježenja umjetnika tijekom procesa rada, te ih kreativno spojiti.
Polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izumaˮ u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, proces rada zaokružuje se unutar vlastite procesne mape i formule koja je svojevrsni put suradničkom timu.
Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postaje dijelom jednadžbi i formula koje će se oblikovati tijekom istraživačkog procesa. Dramaturgija eksperimenta postaje dramaturgijom predstave (plesno-znanstveni eksperiment).
Struktura i proces eksperimenta čine strukturu predstave polazeći od jednadžbe magnetske indukcije: T = Wb/m².

Ideja i koncept: Melita Spahić Bezjak
Režija, dramaturgija: Mario Kovač
Izvođači/ce / suautori/ce: Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec, Mario Kovač
Glazba: Damir Šimunović
Kostimi: Ana Mikulić
Rasvjeta: Robert Pavlić
Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „Free Danceˮ Karlovac
Koprodukcija: Plesni centar TALA
Predstava je nastajala u sklopu rezidencijskog istraživačkog festivala Platforma HR te rezidencije „Critical Movementˮ u Sofiji.
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu grada Zagreba
Financijska potpora: Zaklada „Kultura novaˮ

SUBOTA, 9. SRPNJA 2022.
12:00 – 12:45
DEMONSTRACIJA TESLINIH POKUSA, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Viši kustos Renato Filipin uz pokuse upoznati će posjetitelje s najznačajnim izumima Nikole Tesle.
Besplatan ulaz uz obaveznu prethodnu rezervaciju ulaznica na blagajni muzeja, tel. 01/4844 050 (utorak-petak 9 do 17 sati i subota-nedjelja 9do 12 sati). Broj ulaznica je ograničen.

19:00 – 20:00
MULTIDISCIPLINARNA PREDSTAVA „MAGNETSKO POLJE IGRE“, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Ulaz na predstavu je besplatan, broj ulaznica je ograničen. Obavezna je rezervacija ulaznica na e-mail: marijo.zrna@tmnt.hr

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije događaja