Događaj
od 04.listopada
do 07.listopada

utorak/petak
od 00:00 do 00:00

TJEDAN SVEMIRA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 04.10.2022
TJEDAN SVEMIRA
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
4. – 7. 10. 2022.


PREDAVANJA SE ODRŽAVAJU U KINODVORANI MUZEJA.
ULAZ JE BESPLATAN, A BESPLATNE ULAZNICE MOGU SE PODIĆI NA BLAGAJNI MUZEJA IZA 12 SATI NA DAN PREDAVANJA. BROJ ULAZNICA JE OGRANIČEN.

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ obilježavamo Međunarodni tjedan svemira koji se u cijelom svijetu održava od 4. do 10. listopada svake godine. Datum početka obilježavanja Tjedna svemira izabran je kao podsjetnik na 4. listopada 1957. kad je u svemir lansiran prvi umjetni satelit Sputnjik 1. Ove će se godine u sklopu Međunarodnog tjedna svemira u kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati četiri predavanja na temu svemira i najnovijih istraživanja vezanih uz svemir.

Utorak, 4. listopada u 18 sati, Daniela Jović: CroCube - prva hrvatska kockica u svemiru

Ne propusti priliku ispisati povijest i postati dio budućnosti Hrvatske: uključi se u veliku kampanju i pomogni nam lansirati prvi hrvatski satelit u svemir! Tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association) pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu pogonjenog hrvatskim know-how-om i naprednim tehnologijama. Upoznaj CroCube nanosatelit i njegovu misiju. CroCube je mali satelit u obliku kocke. Izrađen je prema industrijskim standardima, a zbog svog prepoznatljivog oblika naziva se i CubeSat.

Četvrtak, 6. listopada u 20 sati, Ante Radonić: Svemirski teleskop James Webb i njegove prve opservacije

Svemirski teleskop James Webb najmoćniji je i najsloženiji teleskop lansiran u svemir a oko milijun i pol kilometara daleko je od našeg planeta. Zašto je konstrukcija ovog najskupljeg astronomskog instrumenta tako neobična? Kako je ovaj jedinstveni teleskop pripremljen za znanstvena istraživanja? Kako istražuje? Što možemo očekivati? Možemo li saznati kakve su atmosfere drugih svjetova, planeta koji kruže oko drugih zvijezda? Trebali bi jasnije vidjeti područja gdje se rađaju nove zvijezde i planeti. Da li nam omogućuje dosad najdublji pogled u svemir? Bit će uzbudljivo vidjeti kako su izgledale galaksije ranog svemira prije više od trinaest i pol milijardi godina. Ovom prilikom vidjet ćemo njegove izuzetne snimke. Predavanje će biti popraćeno sa mnogo slika i ilustracija.

Petak, 7. listopada u 18 sati Vernesa Smolčić: Čudesni svijet galaksija

U predavanju će se govoriti o galaksijama u svemiru i kako ih astrofizičari opažaju, proučavaju te kako dokučuju njihov razvoj kroz svemirsko vrijeme. Dotaknut ćemo se i toga kako nam novi svemirski teleskop James Webb u svemu može pomoći.

Petak, 7. listopada u 19.30 sati, Dario Hrupec: Novo doba visoko energijske gama-astronomije

Gama-astronomija u području vrlo visokih energija (iznad 100 GeV) dvadesetih i tridesetih godina 21. stoljeća bit će obilježena Čerenkovljevim teleskopima zadnje generacije koji se grade u okviru opservatorija Cherenkov Telescope Array (Postav Čerenkovljevih teleskopa). U predavanju će biti pokazano što ti teleskopi zapravo opažaju, kako funkcioniraju i s kojim ciljem se grade.

voditelj: Zvonimir Drvar, zvonimir.drvar@tmnt.hr

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, 01/ 48 44 050
Fotografije događaja