Događaj
od 24.studenog
do 24.studenog

petak
od 10:00 do 12:30

Seminar „iNTANGIBLE - Digitalizacija nematerijalne kulturne baštine usred digitalne promjene”

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 24.11.2023

U petak, 24. studenoga 2023. s početkom u 10:00 sati u Kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu održava se Erasmus+ seminar pod nazivom iNTANGIBLE - Digitalizacija nematerijalne kulturne baštine usred digitalne promjene u organizaciji udruge Radiona.org i partnerstvu s Tehničkim muzejom Nikola Tesla. Seminar je besplatan i  namijenjen je muzejskom i galerijskom osoblju, kustosima, djetnicima u kulturi, tehnolozima, nezavisnim djelatnicima u kulturi, umjetnosti i inovacijama, istraživačima u društveno-humanističkim područjima te studentima i zainteresiranoj javnosti.

Program seminara:


09:30 - 10:00

 Registracija + kava + keksi + druženje

10:00 - 10:30

O projektu iNTANGIBLE i platformi za digitalizaciju nematerijalne kulturne baštine
Zašto digitalizacija nematerijalne baštine nije samo područje za etnografsku struku i na koji način je sagledati u širem kontekstu bez straha od tehnologije - Deborah Hustić, Radiona.org

10:30 - 12:00

Radionica Metodologije 3D skeniranja i tehnike 3D ispisa za kreiranje novih pristupa nematerijalnoj kulturnoj baštini - Ivor Vračević, Radiona.org

12:00 - 12:15

Pitanja, odgovori, zaključak + druženje - svi sudionici

Seminar je besplatan i prijaviti se možete do srijede, 22. studenoga 2023. Točno u podne preko sljedeće poveznice: https://forms.gle/HGG6SpZacZwCjwsw5

 
O projektu iNTANGIBLE:

iNTANGIBLE je Erasmus+ projekt kojeg provode Nacionalni muzejski kompleks MOLDOVA / Palača kulture Iași, Rumunjska (koordinator) u suradnji sa partnerima Rumunjska akademija - Ogranak Iași kroz Odsjek za etnologiju u okviru Instituta za rumunjsku filologiju "A. Philippide", Innovation Hive iz Larisse - Grčka, StandOutEdu iz Nikozije, Cipar te Radiona.org iz Zagreba, Hrvatska.

Tijekom i zbog pandemije Covid-19, digitalni svijet je imao priliku dokazati svoju stvarnu snagu i sposobnosti. Ova golema potreba za tehnologijom utjecala je na mnoge aspekte svakodnevnog života, od osnovnih svakodnevnih obaveza kao što je rad od kuće, do umjetničkih i kulturnih aktivnosti. Nedostatak mogućnosti posjeta muzeju, umjetničkoj izložbi, prostoru koji ugošćuje kulturu općenito, značajno je istaknuo hitnu potrebu za donošenjem umjetnosti i kulture kući, uglavnom u digitalnom obliku.

Ova digitalna transformacija dolazi zajedno s održivim, klimatski neutralnim i kružnim načinom života. Imajući to na umu, dok javnost nije mogla putovati i istraživati vanjski svijet, kulturne i kreativne industrije nastojale su pronaći načine da kulturu i povijest učine digitalno dostupnima. Ipak, osim materijalne kulturne baštine, a to su muzeji, spomenici, umjetnine, slike, skulpture itd., moramo čuvati i promovirati ono što je oku nevidljivo, nematerijalnu kulturnu baštinu.

Nematerijalna kulturna baština su prakse, izrazi, znanja i vještine koje zajednice, skupine, a ponekad i pojedinci, prepoznaju kao dio svoje kulturne baštine. Poštujući ovaj cilj i idući u tom smjeru, projekt iNTANGIBLE ima za cilj uspostaviti standardizirane postupke i metodologije za očuvanje i izlaganje nematerijalne kulturne baštine (eng. Intangible Cultural Heritage, skraćeno ICH) kroz suvremene metode digitalizacije.

Programska organizacija: Deborah Hustić
Tehnička organizacija: Ivor Vračević
Dizajn: Paula Bučar
Vizualni identitet: adesign – Alenka Dmitrović

Organizatori: iNTANGIBLE & Radiona.org
Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla

Program podržao: Erasmus+

Detaljnije o projektu iNTANGIBLE: https://intangible-project.eu/
 

Fotografije događaja