Događaj
od 30.siječnja
do 02.veljače

utorak/petak
od 00:00 do 00:00

DANI NIKOLE TESLE

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 30.01.2024

Dani Nikole Tesle

Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

30.01.2024. / 02.02.2024.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Program je zanimljiv i raznovrstan, a uz predavanja održati će se i panel diskusija na temu „3 autora, 3 biografije o Nikoli Tesli“, predstava Tesla – puni krug,te radionica za djecu pod nazivom „Struji struja“.

UTORAK, 30. siječnja 2024., u 17 i 19.30. sati (kino dvorana Muzeja i Demonstracijski kabinet Nikole Tesle)

Gostovanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost u 17 sati u kino dvorani Muzeja.

- Otvorenje natječaja za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – genij za budućnost 2024.“

- Panel diskusija: „3 autora, 3 biografije o Nikoli Tesli“

Više na https://www.unt-genius.hr/

 

Predstava „Tesla- Puni krug“ održat će se u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle 30. siječnja 2024. s početkom u 19.30 sati. Broj ulaznica je ograničen i rezervacije se primaju isključivo na mail marijo.zrna@tmnt.hr. Rezervacija vrijedi isključivo na ime. Ulaz je besplatan.

Više o predstavi na https://tmnt.hr/dogadjaj?id=126763

  

SRIJEDA, 31. siječnja 2024., u 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla)

Renato Filipin: „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“

 

ČETVRTAK, 1. veljače 2024., u 13 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla),

Radionica „Struji struja“ za djecu stariju od 8 godina.

 

PETAK, 2. veljače 2024., u 18 sati (kino dvorana Muzeja),

Ivan Kožar: „Nikola Tesla na festivalima elektroničke glazbe - HCAC“

  

Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice podižu se na dan predavanja od 9 do 17 sati na blagajni Muzeja. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 01/4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od 30. siječnja 2024. Radionica je besplatna, a prijava nije potrebna.

 

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050; marijo.zrna@tmnt.hr

 

Dugi opis programa:

 

UTORAK, 30. siječnja 2024., u 17 sati (kino dvorana Muzeja)

Otvorenje natječaja za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – genij za budućnost 2024.“

Panel diskusija: 3 autora, 3 biografije o Nikoli Tesli

Natječaj za ovogodišnju nagradu otvara se petnaestu godinu zaredom. Natjecatelji će se moći iskušati u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Održat će se panel diskusija pod nazivom „3 autora, 3 biografije o Nikoli Tesli“u kojoj će sudjelovati Miran Perhavec, autor knjige Putovanja, Tibor Pandur, autor knjige Prepiska s J.P.Morganom & CO i Mario Filipi, autor knjige Nikola Tesla ispod paučine uz moderatora Božu Skoku.

---------------------------------------------------------------------

Performans “Tesla - Puni krug”, autorskog tima kojeg čine Petra Radin i Mario Kovač, donio je malenost Smiljana pod svjetla velikog New Yorka, kao što je to napravio i sam Tesla prije 140 godina. Sada se, poput Teslinih izuma, vraća na hrvatsko tlo i svoju hrvatsku premijeru doživjet će na Danima Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Smiljan i New York dvije su susjedne točke iste kružnice. Zatvaraju puni krug života i djela jednog od najvećih umova svih vremena. Taj stanovnik svijeta znao je da su prilike negdje daleko, no znao je i da se budućnost nalazi upravo ovdje, u njegovoj glavi.

Taj spoj dalekog i domaćeg, nepoznatog i bliskog, klasičnog i modernog donosi i kazalište Tvornica lutaka performansom posvećenom Nikoli Tesli, nastalom povodom osamdesete obljetnice njegove smrti. Uz glazbenu kulisu koja se proteže od ličkog folklora do opernih arija te video podlogu snimanu u na autentičnim lokacijama Teslinog rodnog mjesta, performans “Tesla - Puni krug” donosi sintezu Teslinog genija i duhovnog bića, jer jedno bez drugog vjerojatno ne bi postojalo. 

U Tesline cipele ušao je prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Vladimir Tintor, Teslinu majku utjelovljuje prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Hana Hegedušić, Teslinu golubicu igra sopranistica Josipa Bilić, dok je za klavirsku pratnju zadužen ravnatelj Zagrebačke filharmonije, pijanist Filip Fak.

---------------------------------------------------------------------

SRIJEDA, 31. siječnja 2024., u 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla)

Renato Filipin: „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.

-----------------------------------------------------------

ČETVRTAK, 1. veljače 2024., u 13 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla),

Radionica „Struji struja“

Voditelji: Katarina Ivanišin Kardum, Marijo Zrna i Renato Filipin

Što je struja? Što je elektromotor, a što generator? Koja je razlika u prijenosu istosmjerne i izmjenične struje? Koliko je razumijevanju i korištenju struje doprinio naš veliki znanstvenik Nikola Tesla? Sve će to saznati sudionici radionice Struji struja kroz prezentaciju, praktičan rad i uvidom u muzejske predmete iz Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla. Tako će spoznati osnove elektromagnetizma kao i proces proizvodnje električne energije. Uvod u radionicu će biti kratko predavanje, a praktičan rad sastojat će se od nekoliko interaktivnih pokusa.

---------------------------------------------------------------------

PETAK, 2. veljače 2024., u 18 sati (kino dvorana Muzeja),

Ivan Kožar: „Nikola Tesla na festivalima elektroničke glazbe - HCAC“

 Što su Tesline zavojnice, kada i zašto su one izumljene? Kako one rade i koja im je bila namjena? Po čemu se muzikalne Tesline zavojnice razlikuju od običnih? Što je HCAC, kako je nastao i čime se danas bavi? Po čemu je njihova muzikalna Teslina zavojnica specifična? Kako izgleda spoj struje i elektroničke glazbe te zašto je to dobar spoj? Kako to izgleda na glazbenim festivalima? Odgovore na ova pitanja možete saznati 2. veljače u prostorima tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Ivan Kožar Ivanićgradski je inovator koji trenutno završava diplomski studij na zagrebačkom FER-u. Elektronikom se bavi još od osnovne škole, a do sada je napravio više desetaka inovacija te je vlasnik jednog konsenzualnog patenta. Neke od razvijenih inovacija su univerzalni bežični punjač, muzikalna Teslina zavojnica, 3D hologramski zaslon i dr. Član je i predavač u Elektroničkom i računalnom klubu u Ivanić-Gradu te je zaposlen kao razvojni inženjer u firmi Maxtena d.o.o. u Zagrebu. Kontinuiranim unaprjeđivanjem muzikalne Tesline zavojnice došlo je do značajnih inoviranja. Tako je 2022. godine pokrenut brend HCAC pod kojim se sa Teslinom zavojnicom nastupa na festivalima elektroničke glazbe i ostalim događanjima.

Fotografije događaja