Događaj
od 13.travnja
do 13.travnja

subota
od 11:00 do 12:00

Interaktivno predavanje "Mala škola elektronike", uvod u praktični tečaj

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 13.04.2024
Interaktivno predavanje "Mala škola elektronike", uvod u praktični tečaj

Termin održavanja: subota 13.04.2024., od 11 do 12 sati

Mjesto održavanja: kino dvorana, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
Voditelj: Mario Stipčević, fizičar na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu


Sadržaj preporučamo za dob od 4 do 8. razreda osnovne te 1 i 2. razreda srednje škole. Broj sudionika je ograničen i obavezna je prethodna najava na mail katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr.
Sudjelovanje je besplatno.

Tijekom predavanja pojasnit će se što je elektronika, zašto je zanimljiva i zabavna. Sudionici će se upoznati s raznim područjima elektronike (analogna, digitalna, itd), elektroničkim komponentama te metodama i alatima za sastavljanje elektroničkih sklopova i uređaja. Ovo interaktivno predavanje uvod je u planirani tečaj-višednevni ljetni kamp, na kojem će sudionici samostalno, s razumijevanjem, uz podršku voditelja, sastaviti svoj odabrani uređaj, ispitati ga modernom mjernom opremom i steći osnovna znanja iz elektronike.

Mario Stipčević fizičar je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu (IRB). Elektronikom i programiranjem se počeo baviti za vrijeme pohađanja osnovne škole (Izidor Kršnjavi u Zagrebu). Kroz srednju školu (MIOC u Zagrebu) počinju ga zanimati samogradnja radioamaterskih komunikacijskih uređaja, analogna i digitalna elektronika. Nakon srednje škole upisuje fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, te se nakon obrane doktorata u Francuskoj, iz područja fizike čestica, vraća na IRB gdje se od 2007. počinje baviti kvantnom optikom, a 2016. g. osniva i laboratorij koji izučava tu tematiku. Kroz svo to vrijeme elektronika mu je velika strast, posao i hobi.
Koordinator programa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla: Katarina Ivanišin Kardum.
Fotografije događaja