Događaj
od 05.svibnja
do 05.svibnja

nedjelja
od 10:00 do 13:00

Novi strojevi Fausta Vrančića – obiteljska radionica animacije

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 05.05.2024

Radionica će se održati u nedjelju, 5. svibnja 2024., od 10 do 13 sati u kinodvorani TMNT.

Voditeljica: Maša Udovičić, Luma film

Program se provodi u suradnji Luma filma i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Radionice su namijenjene obiteljima i drugim grupama građana zainteresiranim za iskustvo zajedničkog kreativnog doživljaja. Preporučena najmlađa dob polaznika je 7 godina.

Sudjelovanje u programu se ne naplaćuje. Obavezna je prijava putem

e-maila:animafin.festival@gmail.com.

Koordinatorica programa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr.


Obiteljska radionica animacije dio je programa "Animafin u zajednici" - cjelogodišnjeg programa radionica koje uključuju šire građanstvo u proces nastanka animiranog filma. Na radionicama se crta, izrezuje, boja, modelira plastelinom, animira, igra optičkim igračkama, snima, usvajaju se nova znanja iz područja animacije, ali i doznaju zanimljivosti iz muzeja. Motive za crteže, figure i pokrete pronalazimo u fundusu muzeja, ovog puta u djelu Fausta Vrančića Novi strojevi (Machinae Novae), objavljenom u Italiji početkom 17. stoljeća. Djelo sadrži 49 bakropisa na kojima je Vrančić uz opise prikazao 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija, pokrivajući vrlo široko područje tehnike. Radionicom se kolaž animacijom promovira animacija kao medij, istovremeno ističući Vrančićev doprinos na području razvoja inženjerstva i općenito interes za inovacije, tehniku i istraživački duh.
Radionica u nedjelju, 5.5.2024., 4. je po redu radionica koja se u suradnji s Luma filmom održava u Tehničkom muzeju.
Na radionicu nije potrebno donijeti ništa osim dobre volje. Cilj programa je stvoriti ugodno ozračje u kome su svi dobrodošli, mjesto gdje se građani mogu okušati u nečem novom, razviti svoje potencijale, zabaviti se, družiti i kreativno izraziti. Radionica se održava u sklopu programa 29. EMA-e, Edukativne muzejske akcije, s temom Muzeji i Steam.

Maša Udovičić se dulje od 25 godina bavi animacijom, najprije kao 3D animator i kompoziting artist za reklame. U Varga Studiju u Budimpešti 6 godina radi na poslovima animacije, modelinga i specijalnih efekata, a u Roczkov Studiju proizvodi projekcije za kazališne predstave. Od 2006. u Zagrebu su-osniva Bold studio za post-produkciju reklama, te pokreće proizvodnju prvog kratkog animiranog filma Moj put prema slikovnici Svjetlana Junakovića.
2013. osniva Luma film za produkciju animiranih filmova. Producira 15 autorskih filmova i jedan edukativni serijal. Kao predsjednica udruge animatora ASIFA Hrvatske kurira programe s ciljem popularizacije animacije. Organizira projekcije filmova, edukativne programe za profesionalce i radionice za djecu. 2019. osniva Školu animacije za djecu i mlade. Surađuje s muzejima i centrima za kulturu vodeći radionice s ciljem upoznavanja mladih s procesom nastanka animacije. 2022. osniva festival animacije za djecu i mlade Animafin. Članica je HRUP-a i ASIFA-e.Fotografije događaja