Događaj
od 16.lipnja
do 16.lipnja

nedjelja
od 10:00 do 23:00

Slavoljub Penkala – obiteljska radionica animacije u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 16.06.2024
Slavoljub Penkala – obiteljska radionica animacije u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT)

Vrijeme i mjesto održavanja: nedjelja, 16.6.2024., od 10 do 13 sati, kinodvorana, TMNT

Voditeljica: Maša Udovičić, Luma film
Autorice programa: Maša Udovičić, Luma film i Katarina Ivanišin Kardum (TMNT)
Program se provodi u suradnji Luma filma i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a sufinanciran je
sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Radionice su namijenjene obiteljima i drugim grupama građana zainteresiranim za iskustvo zajedničkog kreativnog doživljaja. Preporučena najmlađa dob polaznika je 7 godina.
Sudjelovanje u programu se ne naplaćuje. Obavezna je prijava putem
e maila:animafin.festival@gmail.com.

Koordinator programa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr.


Obiteljska radionica animacije dio je programa "Animafin u zajednici" - cjelogodišnjeg programa radionica koje uključuju šire građanstvo u proces nastanka animiranog filma. Na radionicama se crta, izrezuje, boja, modelira plastelinom, animira, igra optičkim igračkama, snima, usvajaju se nova znanja iz područja animacije, ali i doznaju zanimljivosti iz muzeja. Motive za crteže, figure i pokrete pronalazimo u fundusu muzeja, ovog puta u djelima Slavoljuba Penkale, inženjera koji je autor više od 80 raznovrsnih izuma između kojih je prvi hrvatski zrakoplov 1910. godine. Radionicom se kolaž animacijom promovira animacija kao medij, istovremeno ističući Penkalin doprinos na području razvoja inženjerstva i općenito interes za inovacije, tehniku i istraživački duh.

Radionica u nedjelju, 16.6.2024., 5. je po redu radionica koja se u suradnji s Luma filmom održava u Tehničkom muzeju.
Na radionicu nije potrebno donijeti ništa osim dobre volje. Cilj programa je stvoriti ugodno ozračje u kome su svi dobrodošli, mjesto gdje se građani mogu okušati u nečem novom, razviti svoje potencijale, zabaviti se, družiti i kreativno izraziti. Radionica se održava u sklopu programa 29. EMA-e, Edukativne muzejske akcije, s temom Muzeji i Steam.

Maša Udovičić se dulje od 25 godina bavi animacijom, najprije kao 3D animator i kompoziting artist za reklame. U Varga Studiju u Budimpešti 6 godina radi na poslovima animacije, modelinga i specijalnih efekata, a u Roczkov Studiju proizvodi projekcije za kazališne predstave. Od 2006. u Zagrebu su-osniva Bold studio za post-produkciju reklama, te pokreće proizvodnju prvog kratkog animiranog filma Moj put prema slikovnici Svjetlana Junakovića.
2013. osniva Luma film za produkciju animiranih filmova. Producira 15 autorskih filmova i jedan edukativni serijal. Kao predsjednica udruge animatora ASIFA Hrvatske kurira programe s ciljem popularizacije animacije. Organizira projekcije filmova, edukativne programe za profesionalce i radionice za djecu. 2019. osniva Školu animacije za djecu i mlade. Surađuje s muzejima i centrima za kulturu vodeći radionice s ciljem upoznavanja mladih s procesom nastanka animacije. 2022. osniva festival animacije za djecu i mlade Animafin. Članica je HRUP-a i ASIFA-e.
Fotografije događaja