Događaj
od 20.lipnja
do 20.lipnja

četvrtak
od 18:30 do 21:00

PRVA LJETNA NOĆ - predavanja i projekcije u Planetariju

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 20.06.2024

PRVA LJETNA NOĆ

Provedite u našem planetariju prvu ljetnu večer i upoznajte se s izgledom ljetnog neba. Ove godine smo za vas organizirali dva popularno-znanstvena predavanja:

U četvrtak, 20. lipnja u 18.30 sati u Planetariju Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu:

ZVIJEZDE I LJETO

Predavač je Ante Radonić

U zadnjim trenucima ovog proljeća pod umjetnim nebom kupole planetarija upoznat ćemo se s našim nebom. Upoznat ćemo se sa poznatim zvijezdama i zviježđima koja ćemo gledati tijekom ljeta. Zorno ćemo prikazati njihove položaje u razno doba noći, od večeri do zore. Posebno ćemo objasniti kako svatko može u tijeku baš te noći lako pronaći najsjajniju zvijezdu u zviježđu Škorpiona - crveni superdiv Antares. Prikazat ćemo i prividna gibanja zvijezda u tijeku noći.

 

U četvrtak, 20. lipnja u 20 sati u Planetariju Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu:

PRVA LJETNA NOĆ

Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Prvi dan ljeta poznat je kao ljetni suncostaj ili solsticij. Označava dan u godini kad se Sunce nađe u svojoj najsjevernijoj točki na nebu i kada dan u našim krajevima traje najdulje. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prvih ljetnih noći. U kupoli planetarija potražit ćemo najpoznatija zviježđa ljetnog neba poput Vage, Škorpiona, Strijelca, Zmijonosca, Herkula i Djevice. Potražit ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Vege, Altaira i Deneba koje tvore tzv. „ljetni trokut“ te planete vidljive na nebu ovog ljeta. Ljeto je doba godine kad smo najviše na otvorenom i pod vedrim zvjezdanim nebom te je stoga ovo predavanje prilika posjetiteljima kako naučiti prepoznavati zvijezde na ljetnom nebu.

Astronomski početak ljeta je u četvrtak, 20. lipnja u 22.50 sati po našem vremenu.

Ulaznice po cijeni od 4 eura (za svako predavanje posebno) mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme i prije početka predavanja.

 

Tehnički muzej "Nikola Tesla",

Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050

marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja