Edukacija
od 08.svibnja
do 31.prosinca

srijeda/srijeda
od 09:00 do 09:00

Posjet Nuklearnoj elektrani Krško

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
Od 1989. godine Tehnički muzej Zagreb uspješno surađuje s Hrvatskom elektroprivredom i Nuklearnom elektranom Krško na realizaciji informativno-edukativnog programa, pod naslovom Primjena nuklearne fizike jučer-danas-sutra. Tako je 1992. godine u Tehničkom muzeju otvoren i stalni postav na temu Primjena nuklearne fizike kao dio aktivnosti u informiranju javnosti oko ovog osjetljivog područja energetike. Kroz dosadašnje akcije Programa ostvareno je niz predavanja (na navedenu temu), a realizirane su i dvije izložbe: Osobna karta nuklearne elektrane Krško i Od urana do radioaktivnog otpada. Posebno veliki interes bio je za organizirane posjete učenika i nastavnika nuklearnoj elektrani Krško.

NE Krško mogu posjetiti isključivo profesori i učenici završnih razreda srednjih škola. Program je posebno zanimljiv tehničkim školama i gimnazijama. Broj učenika ne može biti veći od 30 i sve se grupe za posjet moraju najaviti početkom polugodišta. NE Krško se može posjetiti srijedom za vrijeme školske godine (osim za vrijeme praznika), a ukupan broj posjeta tijekom kalendarske godine je oko 20. Prijevoz autobusom je besplatan, ali je za putovanje potrebno ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu.

U okviru posjeta NE Krško učenici najprije u Tehničkom muzeju saslušaju kratko teoretsko uvodno predavanje s područja nuklearne fizike, nakon čega se uz projekciju filma o NE Krško upoznaju sa složenim sistemom funkcioniranja elektrane u kojoj će moći vidjeti turbinsku zgradu, komandnu sobu i vanjske objekte uz rijeku Savu. Cijeli program traje od 7,30 do 13 sati, za kada je predviđen i dolazak u Zagreb

Predavanja održava kustos Tehničkog muzeja Renato Filipin koji je ujedno i vođa puta.
Kontakt: renato.filipin@tmnt.hr

Fotografije edukacije