Edukacija
od 08.svibnja
do 01.ožujka

srijeda/nedjelja
od 09:00 do 09:00

Posjet Nuklearnoj elektrani Krško

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
Od 1989. godine Tehnički muzej Nikola Tesla uspješno surađuje s Hrvatskom elektroprivredom i Nuklearnom elektranom Krško na realizaciji informativno-edukativnog programa, pod naslovom Primjena nuklearne fizike jučer-danas-sutra. Tako je 1992. godine u Tehničkom muzeju otvoren i stalni postav na temu Primjena nuklearne fizike kao dio aktivnosti u informiranju javnosti oko ovog osjetljivog područja energetike. U dosadašnjem programu  ostvaren je niz predavanja (na navedenu temu) i realizirane su dvije izložbe: Osobna karta nuklearne elektrane Krško i Od urana do radioaktivnog otpada. Osobito velik interes vlada za organizirane posjete učenika i nastavnika Nuklearnoj elektrani Krško.

NE Krško mogu posjetiti isključivo profesori i učenici završnih razreda srednjih škola. Program je posebno zanimljiv tehničkim školama i gimnazijama. Broj učenika ne može biti veći od 30 i sve se grupe za posjet moraju najaviti početkom polugodišta. NE Krško se može posjetiti srijedom tijekom školske godine (osim za vrijeme praznika), a ukupan broj posjeta tijekom kalendarske godine je oko 20. Prijevoz autobusom je besplatan, ali je za putovanje potrebno ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu.

U okviru posjeta NE Krško učenici najprije u Tehničkom muzeju Nikola Tesla saslušaju kratko teoretsko uvodno predavanje s područja nuklearne fizike, nakon čega se uz projekciju filma o NE Krško upoznaju sa složenim sustavom funkcioniranja elektrane u kojoj će moći vidjeti turbinsku zgradu, komandnu sobu i vanjske objekte uz rijeku Savu. Cijeli program traje od 7,30 do 13 sati, za kada je predviđen i dolazak u Zagreb.

Za vrijeme remonta NEK-a vodstva se ne održavaju.


Predavanja održava viši kustos TMNT Renato Filipin koji je ujedno i vođa puta.
Kontakt: renato.filipin@tmnt.hr

Fotografije edukacije