Edukacija
od 10.svibnja
do 11.svibnja

petak/subota
od 10:00 do 11:30

U društvu pčela

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Na radionici upoznajte ulogu pčela te kontinentalno i mediteransko medonosno bilje

U sklopu 24. EMA-e (Edukativne muzejske akcije), u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, na temu (Pre)hrane, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla osmišljene su radionice pod nazivom U društvu pčela.

Uloga pčela u životu čovjeka slojevita je. Kao oprašivači pomažu proizvesti usjeve, vrijednosti procijenjene na trećinu hrane koju koristimo. Ukusni med i cvjetni vrtovi koje održavaju oprašivanjem, dodatno obogaćuju život na zemlji.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT) nalazi se Apisarij – staklene košnice sa živim pčelama. Košnice su prolazom povezane s okolinom što pčelama omogućava izlazak u prirodu i prikupljanje peluda i nektara. U sklopu radionica sudionici će posjetiti apisarij, saznati ponešto o pčelama, nakon čega će u dvorištu TMNTa sudjelovati u sađenju urbanog vrta s medonosnim biljem, kontinentalnog i mediteranskog. Pri tom će saznati dodatne podatke o pčelama, učiti o bilju koje sade, te spoznati da od različitog medonosnog bilja dobijamo različite vrste meda, ove izuzetno vrijedne namirnice za čovjeka.

Vrijeme održavanja: 10. svibnja 2019., od 10 do 12 sati. Doći i ostati može se po želji unutar dva sata trajanja radionice. Vodstvo u Apisariju ponavljat ćemo svakih pola sata (10, 10:30, 11:00, 11:30).

Radionica s demonstracijom vrcanja meda održat će se  na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2019., 10 - 12 sati

Mjesto održavanja: Apisarij i dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno uz kupljenu ulaznicu za stalni postav Muzeja u iznosu od 20 kuna (za djecu do 7 godina starosti posjet zbirkama je besplatan).

Radionice su namijenjena svim uzrastima.

Rezervacija nije potrebna.

Dodatne informacije na: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr

Autorice radionica: Katarina Ivanišin Kardum i Marija Crnčević

Voditeljica radionica: Katarina Ivanišin-Kardum, viši muzejski pedagog, Tehnički muzej Nikola Tesla

 

Fotografije edukacije