Edukacija
od 10.svibnja
do 17.svibnja

petak/petak
od 10:30 do 22:00

Pišem ti pismo… izložba i radionice u sklopu programa Muzeji izvan muzeja

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Program Pišem ti pismo Tehničkoga muzeja Nikola Tesla osmišljen je s ciljem doprinosa kulturi pisanja, u mjesecu svibnju kada se obilježava i Svjetski dan pisanja pisama.

Muzeji izvan muzeja,
Trg bana Josipa Jelačića, 10.-17. svibnja 2019.

Raspored
Utorak, 14.5.2019.
15:00-16:00 sati
Kineska kaligrafija,
Autorica i voditeljica: Iva Valentić, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.
 
Četvrtak, 16. 5. 2019.
13:30-14:30 sati
Pišem ti pismo…
Autorica i voditeljica: Katarina Ivanišin Kardum, TMNT
 
19:00-20:00
Predavanje / Kavana Johann Franck, mezanin
Čudesni uređaji za oslikavanje mozga
doc.dr.sc. Ana Sušac, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u zagrebu


Program Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT)
Autorice programa: Katarina Ivanišin Kardum, viša muzejska pedagoginja (TMNT) i Markita Franulić, ravnateljica (TMNT)
Stručni suradnici: Julija Gracin, kustosica, voditeljica Zbirke Tehnike pisanja (TMNT), Neda Staklarević,  muzejska savjetnica, voditeljica Odjela prometa; Zoran Kirchhoffer, viši restaurator, voditelj Odjela konzerviranja-restauriranja (TMNT) i Igor Elez, organizator održavanja, voditelj Odjela održavanja i sigurnosti

Program se sastoji od prezentacije predmeta iz zbirke Tehnike pisanja i umnožavanja teksta Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Veliki dio tih muzejskih predmeta pohranjen je u muzejskoj čuvaonici, te je samo povremeno dostupan široj javnosti, poput automatske mehaničke olovke, izuma hrvatskog izumitelja Slavoljuba Penkale s početka 20. stoljeća.
Sastavni dio programa su radionice cilj kojih je potaknuti javnost na razmišljanje o vještini pisanja rukom, posebice pisanja pisama, u suvremeno doba digitalne demencije koje obilježava gotovo isključivo digitalna / virtualna komunikacija, čime čak i razgovor sve više postaje komunikacijska metoda iz nekih prošlih vremena, zamijenjena tipkanjem.
Neupitne su prednosti života u digitalno doba. Ipak, zaboravljajući pisati rukom, na određeni način zaboravljamo i misliti. Elektronički mediji i stalna povezanost s internetom čine nas sve ovisnijima o tehnologiji. Budući da je upotreba digitalnih sadržaja, u životu općenito kao i u obrazovanju, u stalnom porastu, raste i važnost propitivanja budućnosti pisanja i vrijednosti pisane komunikacije. Istraživanja neuroznanstvenika upućuju na brojne doprinose pisanja rukom razvoju našeg mozga i našeg cjelokupnog bića. Dokazano je da je pisanje bilješki rukom mnogo učinkovitije za dugotrajno pamćenje od tipkanja po tipkovnici / ekranu. U slučaju pisama pisanih rukom, posebnost je ta što su ona materijalna, opipljiva i kroz njih možemo osjetiti i doživjeti  neke osobine osobe koja ih je poslala, što ne možemo elektronički posredovanim putem. Također, istraživanja petogodišnjaka ukazuju na to da je pisanje rukom izravno vezano uz čitanje te da olakšava usvajanje čitanja kod djece te dobi…
Cilj programa nije kritika digitalnih medija već ukazivanje na važnost pisanja rukom, umno-motoričke vještine, jer je pisanje rukom jedna od najplemenitijih vještina čovjeka i kulturno bogatstvo koje smo dužni prenositi budućim naraštajima. Dovoljno se prisjetiti koliko se svako dijete razveseli  kad konačno nauči samo napisati vlastito ime!

Radionice:
1. Kineska kaligrafija
Kineska kaligrafija je umijeće pisanja kineskih znakova tušem i kistom od mekane kozje dlake, po poroznom rižinom papiru. Kinesko pismo vrlo je rano prepoznato ne samo kao nositelj informacija, već i kao izuzetna umjetnička disciplina. Polaznici radionice usvojit će pravilno držanje tijela i kista prilikom pisanja kineske kaligrafije i naučiti osnovne poteze od kojih su sastavljeni kineski znakovi.
Voditeljica radionice je Iva Valentić, akademska slikarica s dvogodišnjim usavršavanjem kineske kaligrafije na Centralnoj akademiji lijepih umjetnosti u Pekingu.
Radionica je organizirana suradnjom Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.
Idealan broj polaznika: 15 do 25
Dobno ograničenje: 6+

2. Pismo (dvije su opcije radionica koje se izabiru prema zahtjevima škola, prva je za uzrast od 9 do 14, druga od 14-18, naziv radionice je isti, samo je opis drukčiji, voditelj isti)
a.)Tijekom radionice polaznici će naučiti osnove geometrijskog konstruiranja i pisanje abecede blok pisma.  Stečeno znanje iskoristit će kako bi napisali vlastito ime, koje dalje mogu  dekorirati bojom (pastela, marker u boji) te rad zadržati za uspomenu.
Idealan broj polaznika: 15 do 25
Dobno ograničenje: 9 do 14
b.) Tijekom radionice polaznici će naučiti osnove pisanja abecede Rimske kapitale vrpčastim pismom (kaligrafija) pomoću pera i tuša. Naučenu vještinu iskoristit će za ispisivanje vlastitog imena, riječi ili poruke po vlastitom izboru.
Idealan broj polaznika: 15 do 25
Dobno ograničenje: 14 do 18
Voditelj radionice je Mihael Puntarić, akademski umjetnik koji aktivno izlaže na skupnim i samostalnim izložbama te radi kao profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu gdje predaje predmet „pismo“.

3. i 4. Pišem ti pismo…
Tijekom radionice Pišem ti pismo…svi posjetitelji MIM-a imat će priliku napisati pismo i ilustrirati ga te poslati na adresu Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Koristit će se dopisnice unaprijed plaćene poštarine,  adresirane na Tehnički muzej Nikola Tesla. Strojevi budućnosti tema su  pisama i ilustracija. Na sudionicima će biti da poslije radionice dopisnicu ubace u poštanski sandučić.
Idealan broj polaznika: svi posjetitelji MIM-a tijekom trajanja radionice
Dobno ograničenje: svi uzrasti
Voditeljica radionice je Katarina Ivanišin Kardum, viša muzejska pedagoginja Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
 
Fotografije edukacije