Edukacija
od 19.listopada
do 19.listopada

subota/subota
od 10:00 do 11:30

Predmeti pričaju - interaktivno vodstvo u stalnom postavu

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivno vodstvo u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Predmet: mehanički računski strojevi Calcorex, Tvornica računskih strojeva Zagreb

Voditelj vodstva: prof. dr. sc. Boris Halasz

Kontakt osoba: Katarina Ivanišin Kardum, viši muzejski pedagog, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 01/4881643

Vodstvu se može prisustvovati uz kupljenu ulaznicu za stalni postav muzeja (20 kn; besplatan ulaz stalnom postavu imaju djeca do 7 godina starosti, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a i HMD-a, nezaposlene osobe). Događanje ima javni značaj.

Interaktivno vodstvo u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla drugo je iz ciklusa vodstava koje od rujna 2019. provodimo u muzeju, u sklopu programa Predmeti pričaju. Cilj ovog programa je u rad Muzeja aktivno uključiti sve one  koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a.  Ukratko, svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti, sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno će se angažirati u radu Muzeja, pridonijeti njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te možda najvažnije – edukativnoj ulozi djelovanja Muzeja. Vodstva će biti audio-vizualno zabilježena, čime projekt pridonosi stvaranju audio-vizualnog arhiva svjedočanstava / kazivanja o tehničkoj kulturnoj baštini.

Tijekom drugog vodstva u subotu, 19. listopada 2019. prikazat će se muzejski predmeti– mehanički računski strojevi Calcorex, proizvodi Tvornice računskih strojeva Zagreb. Posjetitelji će saznati o povijesnom razvoju tih strojeva te načinu obavljanja četiriju računskih operacija na njima.

Voditelj drugog interaktivnog vodstva je dr.sc. Boris Halasz, umirovljeni redoviti profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, također i sam kolekcionar starih računskih pomagala. Nakon izložbe starih računskih pomagala »Koji je tvoj [z]broj?« godine 2017. u velikoj dvorani Muzeja koja je, uz predmete iz dviju privatnih zbirki, prof. dr.sc. Borisa Halasza i prof. dr.sc. Božidara Kanajeta, obuhvatila velik broj predmeta iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, donacijom znatnog broja predmeta priključio se Muzeju u nastojanju proširenja i reorganizacije muzejskog fundusa starih računskih pomagala s posebnim naglaskom na proizvodnji na teritoriju Hrvatske.

Fotografije edukacije