Edukacija
od 12.srpnja
do 16.srpnja

ponedjeljak/petak
od 10:13 do 10:13

Ljeto kod Tesle - drugi tjedan: Od reciklaže plastike do obnovljivih izvora energije uz LEGO kocke

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Ljeto kod Tesle - drugi tjedan: Od reciklaže plastike do obnovljivih izvora energije uz LEGO kocke

Krećemo s drugim tjednom programa Ljeto kod Tesle tijekom kojeg u Tehnički muzej Nikola Tesla dolaze Gradionica - LEGOedukacija, umjetnica Nina Iris Bešlić i Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG. Naši će voditelji radionica polaznicima omogućiti da nauče sve o pneumatici i zelenim energijama uz LEGO kocke, a oni koji žele savladati recikliranje reklamnih panoa ili plastičnih vrećica moći će to napraviti stvaranjem skroz cool nosivih stvari poput maski inspiriranih bajkama i poslovicama ili neobičnih ukrasa i odjevnih predmeta. Čeka nas dugi tjedan tehnologije, kreative, znanosti i DIY ekoloških tema!

Radionice: 
Gradionica - LEGOedukacija: Obnovljivi izvori energije
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 12. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Gradionica - LEGOedukacija: Pneumatika
Vrijeme održavanja: utorak, 13. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

Nina Iris Bešlić: Maškart - radionica za djecu
Vrijeme održavanja: srijeda, 14. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

ZMAG - Mateja Medić: Mašta reciklira svašta - radionica recikliranja plastičnih vrećica
Vrijeme održavanja: petak, 16. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

Gradionica - LEGOedukacija

1. Radionica: Obnovljivi izvori energije

Prazne su Vam baterije? Nemate se gdje ukopčati u struju?

Dok ima sunca, vjetra i tekuće vode vaši strojevi će raditi. No nije sve ni tako jednostavno...

Vaši stari strojevi su preteški, presloženi i jednostavno previše troše, a obnovljivi izvori energije, iako neiscrpni, nisu konstantni. Na tečaju Obnovljive energije svaki će polaznik koristeći elemente poput LEGO solarne ploče i LEGO multimetra moći istražiti tu problematiku. Koliko se energije može stvoriti koristeći obnovljive izvore energije? – ručni generator, vodena i vjetro turbina, te svjetlost?

Koji strojevi i za koju primjenu efikasno rade s tim izvorima energije? Kroz nekoliko modela, istražit ćemo efikasnost prikupljanja obnovljivih izvora energije i nekoliko praktičnih primjena. Nakon ovog tečaja ne morate više brinuti da li će Putin zatvoriti plin ili će Amerika dići cijenu nafte. Djece rade u paru što ih potiče na komunikaciju, suradnju, diskusiju, zajedničke kritike i zaključke. Polaznici koriste tiskane upute za izgradnju i radne liste koje ih vode kroz aktivnosti i zadatke.

 

Radionica je namijenjena djeci od 10 godina na dalje
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 12. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

2. Radionica: Pneumatika

Svijet pneumatike otvara vrata u nov izvor stvaranja, pohranjivanja, prenošenja i korištenja energije – komprimirani zrak. Pneumatski strojevi potpuno su različiti od onih motornih, i drugačije njima upravljamo. Ideja o novim rješenjima starih problema beskrajno je mnogo. No, prvo ćemo naučiti nešto o tome kako pneumatika radi, i koje su joj pozitivne i negativne strane. Za to ćemo upotrebljavati različite LEGO cjevčice, cilindre, ventile i manometar. Kroz nekoliko modela upoznat ćemo elemente pneumatskih strojeva i različite razine složenosti strojeva, te kako njima učinkovito upravljati. Električni motor naći će svoje novo mjesto u kompresoru i na trenutak ćemo pomisliti da se sve može riješiti zrakom. Djece rade u paru što ih potiče na komunikaciju, suradnju, diskusiju, zajedničke kritike i zaključke. Polaznici koriste tiskane upute za izgradnju i radne liste koje ih vode kroz aktivnosti i zadatke.

Radionica je namijenjena djeci od 10 godina na dalje
Vrijeme održavanja: utorak, 13. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Voditelj: Ivan Decker
O organizaciji:

Cilj Udruge Gradionica je promicanje znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te razvoja kritičkoga razmišljanja, kreativnosti, društvene interakcije i tehničke kulture uz pomoć raznih pristupa i tehnologija za edukaciju. LEGO Edukacija je kao ideja nastala također iz osobne veze s LEGO igračkama koji su nas kao djecu, a neke i kao odrasle, cijelo ovo vrijeme oduševljavale. Ideja jednog modernog alata za edukaciju, koji kroz igru dopire do dječje mašte i potiče kreativnost; koji poučava predivnoj jednostavnosti matematike, fizike, strojeva i robotike, te želja da taj edukacijski alat bude dostupan u našoj zajednici, motivirala nas je da počnemo održavati LEGO Edukaciju. U svijetu u kojem smo okruženi tehnološkim i tehničkim pomagalima na svakom koraku, a ta rješenja su već jako razvijena, teško je izgraditi cjelovito poznavanje svih tih znanja ako nismo rano počeli učiti o njima i razvijati strast za takvim znanjem. Zato smo za vas smo pripremili paletu edukativnih tečajeva iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike koji će u nekima upaliti vatru interesa za tim znanjima, a svakoga će obogatiti i pomoći u savladavanju redovitog školskog programa. Nadamo se da ćemo uz naš entuzijazam i motiviranost doseći to da budemo dostupni što većem broju djece.

3. Nina Iris Bešlić: Maškart - radionica za djecu

Izrada maski od bannera inspirirana narodnim poslovicama i bajkama.

Korištenje “maske” seže u daleku povijest kada su se maske koristile u kazalištima, zatim za vrijeme rituala i procesija pa sve do današnjih suvremenih karnevala, pri čemu maska poprima individualno i univerzalno značenje.

Polaznici radionice Maškart bit će potaknuti slojevitom i procesualnom promišljanju, tražeći inspiraciju u legendama, svetkovinama, narodnim običajima i sl., uspoređujući različite pristupe, od univerzalnog do individualnog značenja, a zatim će maske oblikovati u kontekstu današnjeg vremena. Kako bi lakše koristili i kombinirali materijal, oživljavajući površinu svojih maski, upoznat će se s tehnikama kolaža, pritom čineći maske i taktilnim. Naglasak će biti na materijalizaciji površine koristeći se otpadnim materijalom, a maske će kasnije moći koristiti u školskim predstavama ili na nadolazećim karnevalima. Ideja radionice je na inovativan način pobuditi maštu i kreativnost kod mladih koristeći se predmetima u neposrednoj okolini koji su izgubili svoju prvobitnu funkciju (otpad) te ih kreativno preoblikovati u svom umjetničkom radu. Polaznici će zaživjeti svoju kreativnost kreirajući maske od potrošnog industrijski oblikovanog materijala „bannera“.

O voditeljici:

Nina Bešlić je pohađala Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu (maturirala na odjelu industrijski dizajn), a 2004. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (akademska slikarica). Nakon studija boravi u Engleskoj godinu dana i participira na Metropolitan Univerzitetu u Londonu na odjelu digitalna pokretna slika. Nakon povratka u Zagreb radi kao vizualna umjetnica u Zagrebu sudjelujući na samostalnim i grupnim izložbama. Imala je osamnaest samostalnih i četrdeset dvije skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. U Zbirku moderne i suvremen umjetnosti Muzeja grada Kaštela, uvrštena je 2008. godine. Sudjeluje na umjetničkim profesionalnim radionicama. Dobitnica je dvije stručne nagrade i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. U suradnji realizirala osam edukativna i dva izložbena projekta. Osmislila tri samostalna projekta “Recycle And Wear''- koristi se principima upcyclinga, „Kreativni atelje“ - likovna edukacija za odrasle, Dekodiranje praznog prostora – likovna edukacija usmjerena na srednjoškolce. Fokus njenog umjetničkog stvaralaštva je na odnosu čovjeka i njegove okoline (prostor); utjecaj čovjeka na fizički prostor i utjecaj prostora i zajednice na formiranje ljudske osobnosti.

Radionica je namijenjena djeci od 6 godina na dalje
Vrijeme održavanja: srijeda, 14. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

4. Mateja Medić/ZMAG: Radionica recikliranja plastičnih vrećica - Mašta reciklira svašta

Plastične vrećice postale su dio naše svakodnevice i uglavnom se niti ne zapitamo gdje one završe nakon korištenja. No, vrećice predstavljaju ozbiljan ekološki problem, čiju štetnost za okoliš i živi svijet najbolje prikazuje podatak da je za raspadanje jedne vrećice potrebno oko 20 godina, nakon čega nastaje mikroplastika koja ulazi u sve pore ekosustava, zagađujući vodu, zemlju i zrak. Plastične vrećice značajno doprinose plastičnom zagađenju jer 50% plastičnog otpada čini plastika koja je korištena samo jednom. Sudbina svake vrećice je da ju nakon korištenja najčešće bacamo. Kako bismo odbačenim vrećicama udahnuli novi život, na radionici ćemo naučiti kako možemo smanjiti svoju kućnu kolekciju vrećica te ih sami kreativno reciklirati pomoću pegle, igle i konca. Što su vrećice šarenije i šuškavije, to je recikliranje zabavnije. Raznolikost predmeta koji se mogu izraditi od materijala dobivenog recikliranjem vrećica je beskrajna.

O voditeljici:

Mateja Medić je dugogodišnja voditeljica raznih kreativnih radionica za  djecu i odrasle na temu održivog življenja s fokusom na teme zdrave prehrane i održive potrošnje, otpada te kreativne ponovne upotrebe odbačenih stvari i materijala...

O organizaciji:
Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.

Udruga ZMAG djeluje kao jedan od devet Centara znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj, u području održivog življenja i razvoja permakulture. Godinama razvija prostore istraživanja i učenja praktične primjene znanja i vještina za održivo življenje primjenjujući permakulturni dizajn i poštujući permakulturnu etiku (briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa). Udruga je postala poznata kao inkubator za primjenu održivosti, pri čemu se posebno ističe izgradnja edukacijskog centra Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je sjedište udruge i socijalno-edukacijski centar.

ZMAG već dvadeset godina radi na provedbi aktivnosti u područjima ekološke proizvodnje hrane i očuvanja sjemena, održivom gospodarenju otpadom, učenju o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća, zagovaranju i stvaranju modela dobre ekonomije, odnosno sustava društvene i solidarne ekonomije.

Radionica je namijenjena mladima i odraslima
Vrijeme održavanja: petak, 16. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr




Fotografije edukacije