Edukacija
od 23.kolovoza
do 23.kolovoza

ponedjeljak/ponedjeljak
od 10:00 do 17:30

Ljeto kod Tesle - šesti tjedan: Kakve veze imaju građevinarstvo, robotika i računarstvo i zašto je bitno da se time bave i žene

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Ljeto kod Tesle - šesti tjedan: Kakve veze imaju građevinarstvo, robotika i računarstvo i zašto je bitno da se time bave i žene

U šesti tjedan programa Ljeto kod Tesle ulazimo u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu radionicom za djecu i mlade (12 - 15 godina) pod nazivom ‘’Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’’ - Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom, br. 1 koja će nam pomoći da saznamo što je to geofizika, zašto koristimo georadar i kako dobiti sliku o tome što se sve događa u podzemlju. Sve su to sadržaji kojima se bave inženjeri i bez kojih radovi na lociranju podzemnih instalacija, arheološkim istraživanjima, geologiji i geotehničkom inženjerstvu, agronomiji ili kriminalistici ne mogu započeti.

Radionica: ‘’Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’’ - Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom, br. 1
Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 23. kolovoza 2021., 10:00 – 11:00h
Broj polaznika: 8
Ciljna publika: uzrast 6.,7. i 8. razred (12-15 godina)
Prijave ovdje: https://forms.gle/woQAC5QHExscnZjk8
Radionica: ‘’Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’’ - Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom, br. 2

Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 23. kolovoza 2021., 11:00 – 12:00h
Broj polaznika: 8
Ciljna publika: uzrast 6.,7. i 8. razred (12-15 godina)
Prijave ovdje: https://forms.gle/woQAC5QHExscnZjk8

Opis radionice:
‘’Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom’’ jedna je od tema koje Građevinski fakultet sa svojim projektnim partnerima (FER i FSB) predstavlja u okviru radionica naziva „Graditeljstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla.“ Cilj radionica je ostvarenje horizontalnih mjera ravnopravnosti spolova na projektu ASAP i senzibiliziranje djece, posebice djevojčica, za odabir inženjerskih zanimanja. Tijekom radionice djeca će se okušati u inženjerskim poslovima sudjelovanjem u tematskoj vježbi otkrivanja skrivenih predmeta georadarom - uređajem koji se koristi za pronalaženje armature u građevinama.

O voditeljicama:

Suzana Ereiz - diplomirana inženjerka građevine zaposlena kao asistent na Zavodu za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ksenija Tešić - diplomirana je onženjerka građevine, a diplomu je stekla na Sveučilištu u Beogradu. Trenutno je studentica doktorskog studija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezino uže područje istraživanja i rada je ocjena korozije armature u armiranobetonskim konstrukcijama pomoću georadara.

O organizaciji:

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je najstariji građevinski fakultet u Hrvatskoj koji provodi sveučilišno obrazovanje na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini u svim granama građevinarstva, kontinuirano razvija i unapređuje visoko obrazovanje, znanstvenoistraživačku djelatnost i cjeloživotno obrazovanje, te aktivno sudjeluje u razvoju struke i primjeni novih tehnologija.

O projektu ASAP:

Građevinski fakultet (GF) Sveučilišta u Zagrebu glavni je korisnik i koordinator projekta. Projekt se provodi u suradnji s partnerima Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Povezivanjem područja građevinarstva, robotike i računarstva stvorena je interdisciplinarna cjelina koja nudi inovativno rješenje za održavanje, praćenje i upravljanje građevinama prometne infrastrukture. Ona će postati snažan strateški partner javnom i privatnom sektoru te činiti svojevrstan klaster konkurentnosti u području modernizacije građevinarstva.​ Projekt je usmjeren razvoju autonomnog robotskog sustava i bespilotne letjelice sa metodama detaljnog pregleda. Kombiniranjem razvijenih sustava s numeričkim modeliranjem konstrukcija omogućit će se procjena njihove nosivosti i uporabnog vijeka, pravovremena reakcija te u konačnici manji troškovi održavanja. ​

Projekt u trajanju od 36 mjeseci (20.12.2019. – 19.12.2022.) ukupne je vrijednosti 7.199.141,25 kn, od čega je 6.044.277,43 kn sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva Ulaganje u znanost i inovacije – prvi poziv KK.01.1.1.04.

Pilot-projekt Makers` Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.
Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona – Zagreb Makerspace
Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona – Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.



Fotografije edukacije