Edukacija
od 16.rujna
do 22.rujna

petak/četvrtak
od 00:00 do 00:00

Europski tjedan mobilnosti 2022. - „Kombiniraj i kreći se“

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Program 1: Jesmo li vještiji od naših starih?, radionica, Mario Mirković (autor), Katarina Ivanišin Kardum (voditeljica)

Mjesto: Masarykova ulica
Datum i vrijeme održavanja: 16. rujna,  10 - 12 sati i 20. rujna, 10 - 12 sati

Tijekom radionice sudionici će se okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Takav bicikl, izložen u postavu Odjela prometnih sredstva TMNT-a, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonio popularnosti i razvoju bicikla.

Program 2: Info točka DHMZ-a: Značaj projekata METMONIC, AIRQ i VEPAR za kvalitetu života u zajednici

Mjesto: Tehnički Muzej Nikola Tesla, stalni postav
Datum i vrijeme održavanja: 16. rujna, 9 - 17 sati; 17. i 18. rujna, 9 - 13 sati, 20., 21. i 22. rujna, 9 - 17 sati

Zbog važne uloge u izgradnji bolje budućnosti, Državni hidrometeorološki zavod provodi najveću modernizaciju u svojoj povijesti. Projektima METMONIC, VEPAR i AIRQ modernizira sve tri mreže postaja - meteorološku, hidrološku i mrežu za praćenje kvalitete zraka kako bi ispunio sve veću potrebu građana za pravodobnim, točnim i prilagođenim informacijama.
Realizacijom ovih projekata povećat će se količina, kvaliteta i dostupnost podataka o vremenskim uvjetima, uvjetima kvalitete zraka i hidrološkim prilikama u okolišu. Uvođenjem novih tehnologija, uvjeta rada i opreme značajno će se osuvremeni i unaprijediti rad DHMZ te u konačnici povećati kvaliteta njegovih proizvod i usluga.
To će pridonijeti, ne samo lakšem planiranju svakodnevnih aktivnosti građana i većoj zaštiti ljudskih života, okoliša i dobara, nego i većoj učinkovitosti donosioca odluka u izradu strategija održivog i zelenog razvoja u prilagodbi Hrvatske na klimatske promjene te zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja redukcijom emisija štetnih tvari. 

Program 3: Prezentacija specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom

Mjesto: Tehnički Muzej Nikola Tesla, dvorište
Datum i vrijeme održavanja: 20. rujna, 10 -11 sati

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske provodi edukaciju putnika o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom.


Program 4: Predstavljanje fakultativnog predmeta elektromobilnost, voditelji: Bruno Marković i Igor Jelić

Mjesto: Tehnički Muzej Nikola Tesla
Datum i vrijeme održavanja: 21. rujna, 10 - 11 sati

Škola za cestovni promet iz Zagreba već je prethodnim projektima Europe Electric Car (Leonardo da Vinci Partnership, 2012-2014) i LEMO (Learning E-Mobility) započela usklađivanje s novim tehnologijama u prometu razvojem kompetencija učenika i nastavnika strukovnih škola kroz edukaciju i trening o električnim automobilima. Osim toga, uspostavljena je suradnja s proizvođačima i drugim dionicima koji su izravno ili neizravno uključeni u razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture.
Uvođenje fakultativnog predmeta elektromobilnost u nastavni proces logičan je nastavak s posebnim naglaskom na ekološkom aspektu koncepta e-mobilnosti korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora.

Program 5: Sigurnost pješaka u prometu, edukativno predavanje, voditeljica: Maja Balenović

Mjesto: Tehnički Muzej Nikola Tesla
Datum i vrijeme održavanja: 22. rujna, 10 - 11 sati

Škola za cestovni promet iz Zagreba već četvrtu godinu u sklopu izvannastavne aktivnosti pod nazivom „Sigurnost pješaka u cestovnom prometu“ provodi educiranje mladih sudionika u prometu.  Preventivnim edukacijama učenici Škole za cestovni promet različitim aktivnostima utječu na promjenu ponašanja pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu, te koristeći znanja stečena u redovnom obrazovanju educiraju sudionike u prometu u cilju povećanja sigurnosti pješačkog prometa. U sklopu edukacije svaki sudionik će dobiti reflektirajući privjesak i edukativni letak kojima se želi dodatno motivirati pozitivne promjene u ponašanju pješaka u cestovnom prometu. Edukaciju će održati učenici 3. razreda smjer Tehničar cestovnog prometa pod mentorstvom voditeljice Maje Balenović.

Program 6: Povijest mobilnosti šetnjom kroz postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla, voditelj: Branimir Prgomet

Mjesto: Tehnički Muzej Nikola Tesla, stalni postav
Datum i vrijeme održavanja: 22. rujna, 14 - 15 sati

Prezentacijom dijela stalnog postava muzeja proći ćemo kroz povijest mobilnosti. Prezentacija kreće u dijelu posvećenom parnim strojevima, pogonom parnih lokomotiva, parobroda i parnih automobila. U muzeju imamo dva parna brodska motora od kojih je jedan pokretan. Prolazimo kroz dio posvećen motorima s unutarnjim izgaranjem koji su danas vodeći pogon prijevoznih sredstava, a u muzej imamo različite automobilske, brodske i avionske motore, objašnjavamo rad motora s unutarnjim izgaranjem. Prelazimo na kat muzeja gdje susrećemo izložen presjek hibridnog motora Toyote Prius, najprodavanijeg hibridnog vozila u povijesti, te dio posvećen pogonu vozila na biodiesel. Završavamo u središnjem dijelu muzeja, odjelu prometa, gdje možemo vidjeti i prvi hrvatski električni automobil, koncept XD tvrtke Dok-ing, ali i stari zagrebački tramvaj sa konjskom zapregom, parnu lokomotivu Samoborček, stare bicikle, dubrovački električni tramvaj i još mnogo toga.

Kontakt: Branimir Prgomet, viši kustos, branimir.prgomet@tmnt.hr 




Fotografije edukacije