Edukacija
od 24.travnja
do 29.travnja

ponedjeljak/subota
od 10:00 do 20:00

FESTIVAL ZNANOSTI 2023.: Priroda i društvo

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Pred izazovima smo novog Festivala znanosti, najstarije manifestacije toga tipa u Hrvatskoj koja se prvi puta održala 2003. godine. Festival se ove godine održava u terminu od 24. do 29. travnja 2023. u 34 gradova širom Hrvatske. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla Festival se tijekom tjedna odvija u vremenu od 10 do 20 sati.

Sva događanja za posjetitelje su besplatna!

Festival znanosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Program događanja ovogodišnjeg Festivala u Hrvatskoj dostupan je na: https://www.festivalznanosti.hr/2023/, odnosno za Zagreb https://www.festivalznanosti.hr/2023/zagreb/

***

U 2023. godini svijet znanosti i tehnologije obilježava brojne obljetnice:

70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, prije 40 godina Pioneer 10 bio je prvi proizvod ljudskih ruku koji se otisnuo izvan Sunčeva sustava, a prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija.

120 godina prošlo je otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir.

U Hrvatskoj obilježavamo 80 godina smrti Nikole Tesle, 145 godina rođenja Franje Hannamana, izumitelja žarulje s volframovom niti i 185 godina rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije.

***

Festival znanosti (FZ) najvažnija je i najsveobuhvatnija manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se obilježava u obrazovnim, kulturnim i znanstvenim institucijama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku i brojnim drugim gradovima i mjestima širom Hrvatske… nizom događanja raznolikih sadržaja: predavanja, projekcija, demonstracija pokusa, radionica, tribina, okruglih stolova, predstava itd., namijenjenih popularizaciji znanosti, primarno kod mladih (studenata i srednjoškolaca), ali i drugih ciljnih skupina. Ove godine festivalska događanja odvijaju se u 34 grada širom Hrvatske, a u programu sudjeluje više od 2000 sudionika. Već te činjenice govore o važnosti ove dugogodišnje manifestacije popularizacije znanosti za hrvatsku znanost i korisnike.

U Zagrebu se tradicionalno većina programa odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te na još 13 različitih lokacija u gradu. Uz to, Festival znanosti u Zagrebu obilježavaju najbrojniji i najopsežniji programski sadržaji. Ove godine posjetitelje očekuje 7 izložbi, 64 predavanja, 42 prezentacije, 138 radionica… U kreiranju sadržaja sudjelovalo je više od 350 sudionika…

Izložbama ćemo obilježiti 80. obljetnicu smrti Nikole Tesle, upoznati fosile na drugi način, spoznati detalje o endemskom bilju, nastojati vas potaknuti na bavljenje filatelijom, naučiti što WMO-u znači DHMZ i što DHMZ znači WMO-u. Okusit ćemo znanost te razgovarati o leptirima.

Upoznat ćemo vas zašto se Zemlja trese i u kakvoj su vezi matematika i umjetnost. Osim kemije u ljubavi govorit ćemo i o kemiji života. Utvrdit ćemo ima li neandertalaca među nama te kako vidjeti nevidljivo, što su metalne pjene te kakav je značaj kukaca u prirodi. Provest ćemo i dan u društvu pčela te zasaditi medonosni vrt, a pokušati i zamisliti kakav bi nam život bio bez žarulje... Sve to i još malo više čeka vas na ovogodišnjem Festivalu znanosti.

FZ je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika, te motiviranja mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca pitamo se zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života vrijedan je cilj za koji se Festival znanosti zalaže.

Priroda i društvo – tema je ovogodišnjeg Festivala. Priroda i društvo susreću se i u osobi čovjeka, zoon politicona. Priroda i društvo posebno se intenzivno prožimaju i u pitanjima zaštite prirode, ekologije. Znanost je društvena pojava, predmet njezina interesa su priroda i društvo, a cilj da svijet učini boljim i sretnijim mjestom. Znanstvenici otkrivaju tajne prirode, a njihova otkrića nepovratno mijenjaju ljudsko društvo i čovjekov svjetonazor.

Uz glavnu temu na Festivalu se nudi i cijeli niz drugih različitih tematskih perspektiva primjerenih trenutku življenja.

Ciljevi koji se postižu provedbom programa su popularizacija znanosti, učenje i pomoć u profesionalnoj orijentaciji. Popularizacija znanosti odvija se na način da se znanost predstavi kao zanimljiv i poticajan izazov, dio svakodnevnog života, zagonetka koju je zanimljivo istraživati, nešto što svi mogu razumjeti i svladati. FZ potiče mlade na nastavak školovanja na tehničkim fakultetima i fakultetima prirodnih znanosti. Korisnici programa su ponajprije mladi, i to učenici osnovnih i srednjih škola te studenti, a pojedini programi namijenjeni su i predškolskom uzrastu. Zanimanje za manifestaciju pokazuju i ostale generacije i profili posjetitelja.

Pridružite nam se u borbi protiv predrasuda i neznanja, pronađite zanimljive sadržaje o prirodi i društvu u programu još jednog Festivala znanosti! Dobro došli!


Kontakt: Branimir Prgomet, branimir.prgomet@tmnt.hr; Marijo Zrna, marijo.zrna@tmnt.hr









Fotografije edukacije