Edukacija
od 20.svibnja
do 20.svibnja

subota/subota
od 16:00 do 19:00

Svjetski dan pčela: U društvu pčela: uvažimo oprašivače

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Obilježavanje Svjetskog dana pčela u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, 20. svibnja 2023.

Program U društvu pčela: uvažimo oprašivače

Mjesto održavanja: dvorište i vrt s medonosnim biljem Tehničkog muzeja Nikola Tesla
Vrijeme održavanja: subota, 20. svibnja, od 16 do 19 sati

Tema Svjetskog dana pčela 2023. „Pčela uključena u poljoprivrednu proizvodnju prilagođenu oprašivačima“ (Bee engaged in pollinator-friendly agricultural production), poziva na globalnu akciju s ciljem podržavanja poljoprivredne proizvodnje prilagođene oprašivačima i ukazivanja na važnost zaštite pčela i drugih oprašivača.

Od 2017. godine Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja prema odluci Generalne skupštine UN-a. Na taj dan 1734., u Sloveniji se rodio Anton Janša (1734. -1773.), akademski slikar i pionir modernog pčelarstva koji je napisao prvi moderni pčelarski priručnik te bio učitelj pčelarstva u pčelarskoj školi u Beču koju je osnovala austrijska carica Marija Terezija.

Tehnički muzej Nikola Tesla od tada obilježava ovaj dan programom namijenjenom širokoj publici sa svrhom poučavanja o pčelama i njihovoj važnosti za čovjeka i planet Zemlju.

Na Svjetski dan pčela ove godine družit ćemo se u dvorištu, razgovarati sa stručnjakom iz područja pčelarstva, saznati o ulozi pčela u poljoprivrednoj proizvodnji i kako taj odnos može biti od uzajamne koristi. Iako je važnost pčela kao oprašivača mnogo značajnija za svijet kakav poznajemo, nego što su to pčelinji proizvodi, ipak nećemo izostaviti tradicionalno vrcanje meda i čašćenje ovom zdravom poslasticom. Također ćemo za posjetitelje pripremiti i zabavne aktivnosti čitanja knjiga iz muzejske knjižnice o pčelama i pčelarstvu.

Autorica programa: Katarina Ivanišin Kardum, muzejski savjetnik pedagog, TMNT
Suradnici: Kristina Kalanj, knjižničarski savjetnik, TMNT, prof. dr. sc. Nikola Kezić
Radionica vrcanja meda provodi se u suradnji s tvrtkom PIP.

Za grupni posjet je potrebna najava. Kontakt: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 014881643

Program:

- 16 sati:Vrcanje meda – radionica, dvorište, TMNT

- 17 sati: Oprašivači u prijateljstvu s poljoprivredom, druženje sa stručnjakom uz područja pčelarstva

- 18 sati: U društvu pčela u muzejskom vrtu s medonosnim biljem – radionica /aktivnosti čitanja za djecu starosne skupine od 8 do 12 godina






Fotografije edukacije