Izložba
od 22.03.2019
do 19.05.2019

Skrojene budućnosti?

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 22.03.2019 do 19.05.2019

Izložba je mali dio složenog participativnog kulturno-umjetničkog projekta „Skrojene budućnosti?“

Izložba je mali dio složenog participativnog kulturno-umjetničkog projekta „Skrojene budućnosti?“. Projekt tematizira tekstilnu industriju i provodi se u sklopu programa „Umjetnost i kultura  54+“, programa koji je namijenjen aktivnijem uključivanju starijih osoba u kulturno-umjetnička događanja. 

Na izložbi sudjeluju umjetnici: Vanja Babić, Tin Dožić, Ana Horvat, Luiza Margan, Marko Marković, Uwe H. Martin i Frauke Huber, Bojan Mucko, Dina Rončević, Neli Ružić, Sandra Sterle, Boris Šitum i autori izložbe Što je nama naša Dalmatinka dala: Dragana Modrić, Jelena Pavlinušić i Nikola Križanac.

Izložba je podijeljena u nekoliko dijelova, obuhvaća ranije radove umjetnika Luize Margan, Marka Markovića, Borisa Šituma i Dine Rončević koji problematiziraju društvene posljedice tranzicije i zatvaranja tvornica tekstilne industrije i nevidljivi ženski rad. Drugi su dio zvučni umjetnički radovi (Sandre Sterle, Tina Dožića, Vanje Babića, Ane Horvat i Bojana Mucka) nastali na audio-art radionicama na kojima se zvukom nastojalo zabilježiti ono što je nestalo, bilo da je riječ o znanju, vještinama ili o životu unutar ili izvan radnih mjesta. Radionice su održane u Splitu, Sinju, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu s bivšim radnicama i radnicima tvornica tekstilne industrije u tim gradovima u sklopu participativnog programa projekta. Dokumentarna izložba Što je nama naša Dalmatinka dala o povijesti tvornice Dalmatinka koja je održana u 2017. u galeriji Sikirica u Sinju gostuje jednim svojim dijelom na ovoj izložbi. Dva video rada umjetnice Neli Ružić nastala su na radionicama u Sinju u trenutku dok se Tvornica i predionica konca Dalmatinka bagerima rušila. Jedanaest potresnih stranih kratkih filmova govori o pamuku – bijelom zlatu, i danas na globalnoj razini najvažnijoj sirovini u tekstilnoj industriji.

Izložba je samo naznaka problema, određenih procesa koji su pratili tekstilnu industriju i reflektirali se na nju i radnice /radnike u tekstilnoj industriji.

Organizator: 
Tehnički muzej Nikola Tesla

Voditeljica projekta: 
Kosjenka Laszlo Klemar

Kustosica izložbe: 
Julija Gracin

Dizajn i postav: 
Tina Ivezić, Nika Pavlinek, Damir Prizmić

Izložba je dio projekta “Skrojene budućnosti?”
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050; marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije izložbe