Izložba
od 21.12.2018
do 10.03.2019

Astronomija na dodir

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 21.12.2018 do 10.03.2019

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Datum početka/završetka: 21.12.2018. / 10.03.2019.
Radno vrijeme: utorak-petak 9 do 17 sati, subota-nedjelja 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
Autor stručne koncepcije: Zvonimir Drvar
Autor likovnog postava: Damir Prizmić i Nika Pavlinek
Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba „Astronomija na dodir“ zamišljena je kao prikaz tehničkih dostignuća u astronomiji

Smatramo li da kao civilizacija znamo puno o svemiru? Teško. No svakako znamo više nego prije par stotina godina. Do početka 17. stoljeća nije se znalo o svemiru ništa više od onog što se može vidjeti i izmjeriti golim okom. Stoga ne čudi da se povijest astronomije dijeli u dva glavna razdoblja koja odjeljuje pojava teleskopa početkom 17. stoljeća.

Početkom 18. stoljeća nije postojao precizan način točnog mjerenja vremena. Ure njihalice, dotad najpreciznije mehaničke naprave gubile bi desetke sekunda dnevno. A u slučaju premještanja bi postale praktički neupotrebljive. Astronomija zahtijeva precizno mjerenje vremena zbog određivanja zvjezdanih koordinata, ali i točnog položaja na Zemlji. Stoga je izum preciznog sata kronometra sredinom stoljeća. značajno utjecao na poboljšanje mjerenja vremena. U to vrijeme su se pojavili i instrumenti poput oktanta i sekstanta koji su omogućili vrlo točno mjerenje kutnih udaljenosti nebeskih tijela ili naprosto visinu Sunca nad horizontom.

Početkom 19. stoljeća o zvijezdama se gotovo ništa nije znalo. Postavljala su se pitanja poput onog što su zvijezde i zašto one svijetle. Velika zagonetka bilo je i Sunce. Znanost i tehnika su nam i na to pitanje dali odgovor pomoću spektroskopa koji je upotrebu pronašao i u astronomiji. Upoznat je sastav zvjezdanih atmosfera i njihova fizička i kemijska obilježja. Shvaćena je njihova struktura i evolucija. Samo u 20. stoljeću otkrivene su još mnoge druge tajne svemira, poput one da je Mliječna staza samo jedna od ogromnog broja drugih galaksija te kako izmjeriti udaljenosti do njih. Usavršavanjem instrumenata i njihovom kombiniranom upotrebom došli smo do svih današnjih saznanja o svemiru.

Instrumenti navedeni u tekstu su samo neki od prikazanih na izložbi „Astronomija na dodir“ koja je zamišljena kao prikaz tehničkih dostignuća u astronomiji. Pomoću njih smo astronomiju uspjeli približiti do te mjere da je gotovo možemo dodirnuti te dodatno povezati sa svemirom i istraživanjima. Tijekom održavanja izložbe bit će upriličena vodstva i predavanja koja će zainteresiranoj publici omogućiti još bolji uvid u izložbu i doticaj s instrumentima.

Jedna od zbirki u Tehničkom muzeju Nikola Tesla jest zbirka Astronomije i astronautike. Astronomski instrumenti su u muzejskom fundusu zastupljeni u malom broju –  dva teleskopa, tri sekstanta te po jedan oktant i kronometar. Stoga su za potrebe izložbe posuđeni eksponati sa znanstveno-obrazovnih institucija – Geodetskog fakulteta, Fizičkog odsjeka PMF-a i Zvjezdarnice Zagreb.

Izložbom „Astronomija na dodir“ se kroz predmete, legende, tekstove i katalog popularizira tema i informira javnost o astronomskim instrumentima i tehničkim dostignućima u astronomiji. Svrha izložbe je i edukacija posjetitelja o važnosti tehnološkog napretka u astronomskim istraživanjima kroz povijest. To je potvrđeno nekim eksponatima koji su izrađeni još u 19. stoljeću.  Izložba je namijenjena svim uzrastima i posjetiteljima, a pogotovo zaljubljenicima u astronomiju koji rijetko gdje imaju priliku upoznati tehnička pomagala u astronomiji.  

Tehnički muzej "Nikola Tesla", Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050 marijo.zrna@tmnt.hr



Fotografije izložbe