Izložba
od 04.12.2018
do 03.03.2019

Riječki torpedo – prvi na svijetu

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 04.12.2018 do 03.03.2019

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, IZLOŽBENA DVORANA
Datum početka/završetka: 04.12.2018. / 03.03.2019.
Radno vrijeme: utorak–petak: 11 – 19 sati, subota – nedjelja: 10 – 15 sati; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
Cijena ulaznice: ulaz je besplatan
Autor stručne koncepcije: Goran Pernjek, Deborah Pustišek Antić, Branimir Prgomet
Autor likovnog postava: Hrvoje Đukez
Organizatori: Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej grada Rijeke

Riječka tvornica torpeda prvi je proizvođač torpeda u svijetu. Izložba prikazuje njegov povijesno-tehnološki razvoj

Riječ je o varijanti velike, atraktivne i važne izložbe koja je priređena 2016. u Rijeci i koja predstavlja važan dio dugogodišnjih inicijativa vezanih uz afirmaciju i očuvanje riječkog torpeda. Zagrebačka izložba obuhvaća dio "riječke" građe, koja prikazuje  povijesno-tehnološki razvoj, te građu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskoga pomorskog muzeja Split.

Riječka tvornica torpeda prvi je proizvođač torpeda u svijetu. Proizvodnju torpeda započela je oko 1860. i poslovala kroz period od jednog stoljeća sve do 1960-ih godina. Opremala je torpedima mornarice diljem svijeta, a na temelju riječkih torpeda kasnije su mornarice drugih zemalja izgradile vlastiti razvojni program torpeda. Takva tvornica jedan je od dragulja hrvatske industrijske baštine i izložba služi informiranju i educiranju šire javnosti o tom, nekadašnjem, izvanrednom industrijskom proizvođaču svjetskog glasa.

Iako je torpedo razarajuće oružje namijenjeno oduzimanju ljudskih života, može ga se promatrati i isključivo iz tehničke perspektive gdje ono predstavlja pogon samo tlačenim zrakom (bez uporabe ikakvog goriva). Također, dubinsko i smjerno kormilarenje torpedom pomoću dubinske sprave s hidrostatskom komorom i žiroskopskog smjernog ravnača predstavljaju jedna od iznimno inovativnih rješenja u povijesti tehnike. Isto tako, promatrajući razvoj tehnike kroz ljudsku povijest, činjenicu da su brojna tehnička dostignuća razvijena upravo kroz vojnu tehniku nikako ne možemo izbjeći. Godine 2011. Muzej grada Rijeke otvorio je izložbu posvećenu riječkom torpedu. 

U fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, torpedo kao jedna od perjanica hrvatske industrijske baštine, predstavljen je dvocijevnim lansirnim uređajem, dvama torpedima, te sitnijim konstrukcijskim dijelovima torpeda.

Izložbom Riječki torpedo – prvi na svijetu se muzejskom građom, fotografijama, dokumentima, filmovima, tekstovima te edukativnim programom popularizira tema i informira javnost o riječkoj tvornici torpeda, prvoj tvornici torpeda u svijetu, te educira o tehničkom razvoju torpeda. Izložba i sav popratni sadržaj (katalog, tekstovi) su dvojezični, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba je namijenjena svim uzrastima i posjetiocima svih vrsta, zaljubljenicima u tehniku, vojnu tehniku, domaću industrijsku povijest, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu. Ne zahtijeva predznanje, jer će se na izložbi posjetioci moći educirati o tehnici torpeda, kao i povijesti riječke tvornice torpeda. Stoga je izložba zanimljiva i zaljubljenicima u ovo usko područje, ali i široj javnosti.

Tehnički muzej Nikola Tesla Savska cesta 18, Zagreb 01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije izložbe