Izložba
od 28.04.2015
do 03.06.2015

Heinrich Heidersberger: Ritmogrami

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 28.04.2015 do 03.06.2015
Kustos izložbe u TMNT: Markita Franulić
Prateće tiskovine: deplijn, plakat i pozivnica (oblikovanje Boris Greiner)
Ritmogrami njemačkog umjetnika Heinricha Heidersbergera (1906. – 2006.) apstraktne su fotografije snimljene pomoću specijalno konstruiranog stroja. Serija fotografija Ritmogrami, nastala je između 1953. i 1965. godine. Sam Heidersberger svoje je fotografije nazvao Ritmogramima, a mehaničko analogno računalo koje je konstruirao "Pendelmaschine" ili Stroj-njihalo, kasnije Ritmograf. Stroj radi tako da njegova četiri njihala pomiču svjetlosnu točku za vrijeme trajanja ekspozicije. Nazivom koji potječe s područja glazbe, Heidersberger ukazuje da je riječ o harmoničnim kompozicijama koje se temelje na određenom odnosu frekvencija njihala. Ove fotoeksperimente u novije vrijeme smatraju generativnom i ranom medijskom umjetnošću.
Film Alija Altschaffela, koji se prikazivao na izložbi, prikazuje rekonstruirani ritmograf koji se sastoji od čeličnih cijevi i utega koji pomoću mehaničkih njihala pomiču snop svjetlosti, te zrcala i fotoaparata koji snima i po nekoliko minuta. Malena točka svjetlosti dolazi iz dvaju otvora zaslona koja daju gotovo paralelan snop svjetla. Taj snop usmjeren je na pokretnu površinu mehanički spojenu sa četiri njihala. Svjetlo u fotoaparat upada na staklo za fokusiranje. Njihala se pokreću, a za trajanja ekspozicije ostaje zapis svjetlosne točke. Slojeviti oblici nastaju ritmičkim uključivanjem i isključivanjem svjetla ili superponiranjem istih ili različitih uzoraka.
Ostali filmovi na izložbi su filmski žurnali iz 1959. 1963. i 1967. godine pronađeni u Njemačkom Saveznom arhivu, a prikazuju Heidersbergera i različite verzije stroja-njihala.
Heinrich Heidersberger rođen je u Ingolstadtu u Njemačkoj 1906., a odrastao je u Austriji. Umjetničku karijeru započeo je kao slikar. Od 1928. do 1931. godine studirao je slikarstvo na École Moderne Fernand Léger u Parizu. Krajem 1940-ih objavio je svoje prve reportaže, među ostalima u njemačkom magazinu "Stern". Godine 1961. preselio se u Wolfsburg gdje je dokumentirao život brzorastućeg industrijskog grada. Fotografski opus Heinricha Heidersbergera raznolik je i kreće se od arhitektonske i industrijske fotografije do apstraktne i dokumentarne fotografije. Heidersbergerova djela nalaze se u svjetskim muzejima, među ostalima u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.
Izložba je realizirana u suradnji s Institutom Heidersberger, Media – Scapeom i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka / The exhibition was realised in collaboration with Institut Heidersberger, Wolfsburg, Media - Scape and Museum of Modern and Contemporary Art, Rijeka.
Izlošci: Ritmogrami / fotografije, razne dimenzije, 1953-1965., njihalo, 3 filma
Fotografije izložbe