Izložba
od 15.05.2019
do 26.05.2019

I bi svjetlo!, izložba u povodu proslave dana HRT-a

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 15.05.2019 do 26.05.2019

U povodu obilježavanja 93 godine Hrvatskog radija I 63 godine Hrvatske televizije na prvom katu hale A TMNT posjetitelji će moći razgledati izložbu koju će postaviti djelatnici HRT-a, Odjel rasvjete. Na izložbi će biti prezentirana povijesna rasvjetna tehnika HTV-a: rasvjetni uređaji, rasvjetna tijela, fotografije sa setova snimanja kao i rasvjetni pultovi.

Svečano otvorenje izložbe bit će u srijedu 15. svibnja 2019. u 17 sati.

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum početka/završetka: 15. - 26.5.2019. Radno vrijeme:  utorak – petak: 9 – 17; subota i nedjelja: 9 – 13; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno Organizator: Hrvatska radio televizija Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla Dodatne informacije na: ivan.halic@tmnt.hr;

Za izložbu vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Povijest rasvjete HTV-a

Odjel rasvjete na poticaj gosp. Ivice Batušića prvi put organizira izložbu o povijesti rasvjete HTV-a. Budući da je sačuvan dio rasvjetne opreme koju je Televizija Zagreb za potrebe snimanja svojih emisija nabavljala od samih početaka svoga postojanja odlučeno je da se na jednom mjestu prikaže gotovo sve što treba otrgnuti zaboravu (uključujući i izazove koje je ta oprema davala tadašnjim televizijskim djelatnicima rasvjete i sjećanje na njih kao na velike televizijske entuzijaste koji su svojim inovacijama pridonijeli uspjehu  brojnih televizijskih emisije, filmova, serija i projekata od iznimne važnosti).

Televizija Zagreb kao prva televizija u Jugoslaviji bila je vrlo ažurna u nabavljanju tada najnovije rasvjetne opreme za potrebe emitiranja svog programa. Već za oba studija u Šubićevoj 20 kupljena je kompletna nova studijska rasvjeta i novi rasvjetni pult tzv. Orgulje (Strand Light Console). Prvi operater rasvjete na „Orguljama” bio je Vojko Voltar, a nakon njega  Rudi Harmić. Prvi televizijski majstor rasvjete od 1957. bio je Željko Fištrić (naziv majstor rasvjete 2001. mijenja se na TV u dizajner rasvjete ali se zadržava kod filmskih ekipa).

Za potrebe snimanja izvan studija posuđivala se rasvjeta Jadran filma (1. opatijski festival –  majstori rasvjete Željko Fištrić i B. Oberman).

Prvi luxmetar je nabavljen 1958., a prvu terensku rasvjetu Televizija Zagreb kupuje 1965/66. nakon što je 1963. osnovana terenska grupa unutar rasvjete (Juraj Bernath). Prvi šef Odjela rasvjete do umirovljenja 1968. bio je Đuro Očić , a od 1968. do 2007. Neven Bolanča.

Nije bilo filma, serije ili projekta kojeg djelatnici rasvjete nisu mogli uspješno izvesti. Konferencija nesvrstanih u Colombu, Šri Lanka (1976. išla je cjelokupna terenska rasvjetna oprema i dio djelatnika rasvjete), Univerzijada, Eurosong itd., te brojne drame, serije i filmovi.

U fundusu se nalaze brojni reflektori i rasvjetna oprema koja je u svoje vrijeme bila vrlo tražena. Sačuvan je i prvi rasvjetni pult kupljen još 1958. tzv. orgulje (pult izgleda poput orgulja s mehanizmom u drvenom kućištu). Na njemu je bilo komplicirano raditi jer se njima upravljalo rukama  i nožnom pedalom te nije smjelo biti pogrešaka u redoslijedu izvođenja radnji inače bi pult prestao raditi. Uz taj pult najveća atrakcija izložbe su 20 kW reflektori tzv. cvancigeri, reflektori ogromnih dimenzija koje je Televizija Zagreb kupila 1970. (2 komada za potrebe snimanja serijala Jadranski susreti i osvjetljavanje Straduna za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara – oba se još uvijek nalaze u fundusu rasvjete HTV-a). Osim rasvjetne opreme na izložbi su postavljene i brojne fotografije na kojima se vidi kako se nekad radilo.

Fotografije izložbe