Izložba
od 31.05.2019
do 15.06.2019

Izložba malih željeznica

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 31.05.2019 do 15.06.2019
Izložba u povodu 50 godina rada Kluba željezničkih modelara "Zagreb".

„Čim se sedneš, čim se sedneš, već mašina fućka…“

Popularni refren pjesme najbolje dočarava sadržaj i entuzijazam autora maketa utkan u izložbu malih željeznica koja se održava u povodu obilježavanja 50 godina uspješnog rada Kluba željezničkih modelara „Zagreb“. Klub je jedna od najstarijih hrvatskih udruga koja se bavi promicanjem tehničke kulture u Hrvatskoj u kontinuitetu i s nesmanjenim entuzijazmom.

Izložene makete djelo su pojedinca ili više njih, supružnika, a ima i onih u čiju izradu je utkan entuzijazam i ljubav više generacija jedne obitelji. Iza tih maketa kriju se brojna dugogodišnja prijateljstva, dijeljenje znanja, druženja…

Makete i modeli koje će posjetitelji moći vidjeti vjerno preslikavaju svijet oko nas u minijaturu. Mjerila koja određuju koliko su puta lokomotiva ili objekt na maketi manji od stvarnih su normirana. Na izložbi je moguće vidjeti primjere za većinu mjerila: od maketa u mjerilu 1:220 kod kojih cijeli željeznički kolodvori stanu u običnu aktovku pa sve do modela u mjerilu 1:22,5 koji su predviđeni za korištenje u vrtovima i na otvorenom prostoru.

Željeznički promet okosnica je svih zbivanja na maketi. Vlakovi dolaze na postaje, prolaze kroz planinske tunele, voze preko mostova nad strmim kanjonima i riječnim koritima, mimoilaze se u usjecima iznad gradova i sela, susreću se s automobilima i kamionima na željezničko-cestovnim prijelazima u razini i stalnim kretanjem oživljavaju maketu. Ako pažljivo pogledate, na pojedinim maketama voze kamioni, ukrcavaju i iskrcavaju teret, autobus se prevozi skelom pa čak i uključuje pokazivače smjera po potrebi. Svaka maketa predstavlja svijet za sebe. Neke su odraz autorova nastojanja da što realnije prikaže neku stvarnu lokaciju sa što više detalja. Drugi autori su više usmjereni na korištenje digitalne tehnologije pa njihovi vlakovi dime, čuje se zvuk kočenja i šištanja pare, a vozila na maketama zaista voze. Neki izaberu određenu državu ili područje, a neki se odluče za vremensko razdoblje koje žele vjerno prikazati. Bez obzira na pristup, izložene makete nastajale su godinama, mijenjale se, bile nadograđivane, rastavljane i sastavljane kako je njihov autor napredovao u primjeni maketarskih i modelarskih znanja i vještina. Uz makete posjetitelji će moći vidjeti i mali dio bogatih i raznolikih kolekcija koje članovi kluba imaju u svojim domovima.

Klub željezničkih modelara "Zagreb" već 50 godina uspješno djeluje u gradu Zagrebu.

Suradnja Tehničkog muzeja Nikola Tesla s Klubom željezničkih modelara "Zagreb" odvija se od samih početaka djelovanja Kluba. Prva izložba maketa i modela u našemu muzeju organizirana je već dvije godine nakon osnutka Kluba, 1971., te potom još četiri puta: 1974., 1983., 1989. i 2009. Izložbe modela željeznica redovito pobuđuju veliko zanimanje građana Zagreba.

Djelujući u sastavu Zagrebačke zajednice tehničke kulture, Klub pridonosi razvoju i popularizaciji jednoga specifičnog područja tehničke kulture – modelarstvu i maketarstvu željeznica i željezničarske infrastrukture. Modeli željeznica spoj su kako kompleksnih povijesno-tehnoloških znanja i vještina tako i entuzijazma.

Organizatori: Теhnički muzej Nikola Tesla i Klub željezničkih modelara „Zagreb“

Autori izložbe: Željko Halambek, Lucijan Koržinek, Krešimir Šurina

Organizator i koordinator: Marijo Zrna, Tehnički muzej Nikola Tesla

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, izložbena dvorana

Radno vrijeme izložbe: utorak – petak 9 do 17 sati, subota i nedjelja 9 do 17 sati, ponedjeljkom zatvoreno.

Za razgled izložbe vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja (pojedinačna ulaznica 20 kn; grupna 15 kn. Besplatan je ulaz za djecu do 7 godina, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a i HMD-a, nezaposlene osobe (uz predočenje potvrde HZZ-a, ne starije od mjesec dana.

Izložba je otvorena od 31. svibnja do 16. lipnja 2019.

Kontakt: Marijo Zrna, marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije izložbe