Izložba
od 25.10.2019
do 15.01.2020

Amorella – ploveći grad

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 25.10.2019 do 15.01.2020
Izložba fotografija vizualne umjetnice Duške Boban "Amorella – ploveći grad" afirmira dostignuća hrvatske brodogradnje, opominjući nas na ambiciju koju danas gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo.
Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu na iduća tri mjeseca ugostit će izložbu fotografija vizualne umjetnice Duške Boban "Amorella – ploveći grad", koja tematizira stoljeće moderne splitske brodogradnje s njezinim najvećim dostignućima. Izložba kojje već izazvala veliki interes u Splitu, gdje je u travnju ove godine originalno postavljena u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, dopunjena je novim radovima.

Izložba donosi veliku seriju fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata domaće brodogradnje, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Drugu cjelinu čine fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom Brodosplitovu muzeju, od prvog željeznog parobroda porinutog u Splitu, remorkera Konjic iz 1937., do luksuzne jahte Caspian Star, isporučene 2012.
Fotografije golemih tankera, brodova za razne vrste tereta, specijalnih plovila, podmornica, ratnih i putničkih brodova, od kojih su mnogi osvojili prestižna svjetska priznanja, izložene su uz priče o njihovim sudbinama. Doznajemo kako su mijenjali vlasnike, zastave, matične luke i pruge, kakve su havarije i preinake doživjeli, gdje danas plove ili u kojem su rezalištu skončali. Kroz priče o brodovima građenima za cijeli svijet, upoznajemo se s poviješću škvera, postajemo svjesni umijeća njegovih inženjera i majstorstva tisuća njegovih radnika, moći brodograđevnog znanja u domaćim institutima i sveučilišnim centrima.

Ustrajni feribot Amorella, kojem se autorica vratila nakon splitske izložbe, pa donosi u Zagreb još jednu seriju fotografija putnicima nevidljive strojarnice i posade, evocira vrijeme u kojem je hrvatska brodogradnja ponosno držala prvo mjesto u Europi i treće u svijetu. Danas, kada su škverovi bačeni na koljena, a silno brodograditeljsko iskustvo odlazi i nestaje, radovi Duške Boban opominju nas na ambiciju koju gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo.

Sagledavajući rad i proizvodnju kao ključne čimbenike koji neki grad smještaju na atlas svijeta, Duška Boban ovim projektom nastavlja dugogodišnji umjetnički angažman kojim kritički promišlja identitet grada.

Izložba "Amorella – ploveći grad", čija je kustosica Jasminka Babić, moći će se posjetiti do 15. siječnja 2020., uz nekoliko popratnih događaja. U petak 22. studenog bit će predstavljena istoimena knjiga s fotografijama Duške Boban i istraživanjem Nikole Bajte, a u subotu 23. studenog u 12 sati organizirano vodstvo po Brodarskom institutu. Za trajanja izložbe bit će prikazivani dokumentarni film Lordana Zafranovića "Amorella – put u budućnost" iz 1988. i TV reportaža Tene Perišin i Šime Strikomana "S Amorellom preko Baltika" iz 1991. godine.
Fotografije izložbe