Izložba
od 28.10.2019
do 10.11.2019

Robotika Mechanika − od pogreške do savršenstva

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 28.10.2019 do 10.11.2019

Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona – Zagreb Makerspace pozivaju na otvorenje izložbe ‘Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva’ koja se otvara u ponedjeljak, 28. listopada s početkom u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga. Ulaz slobodan!

Želiš li da sjedim u kutu i hrđam, ili da se samo raspadnem ovdje gdje stojim? Marvin, robot Douglas Adams, Vodič kroz galaksiju za autostopere

Izložba „Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva“ bavi se različitim konceptima robota i robotičkih objekata, od potpuno funkcionalnih i precizno dizajniranih robota do nespretnih izvedbi koje kroz humor propituju granice i smisao robotičke funkcionalnosti.

„Robotika Mechanika“ predstavlja presjek pionirskih klasika robotike iz nedavne povijesti sve do današnjih robota nastalih u okviru maker i DIY kulture. Savršenstvo (kako god ga tumačili) i greška polaznice su koje unutar širokog spektra omogućuju velike izražajne mogućnosti koje slijedi i sam narativ postava izložbe. Svako prototipiranje sastoji se od niza pokušaja i pogreški. Stoga svaki inovator i kreativac ima pravo na grešku i nevješt izum, jer se upravo iz greške rađaju lucidna rješenja.

Do koje je mjere stvaranje robotičke mašine isključivo inženjerski posao, a u kojem trenutku ono postaje i kreativni proces? Do koje mjere se identificiramo s robotičkim objektima koje stvaramo i stvaramo li ih zapravo na svoju sliku? –Takva i slična pitanja izlagači postavljaju posjetiteljima podjednako kao i samima sebi. U izloženim radovima vrlo je očita poveznica između tehnoloških i kreativnih procesa promišljanja karakterističnih za hibridne suvremene prakse.

Svjedočeći razvoju umjetne inteligencije, automatizaciji kućanstava i proizvodnje, zatim upotrebi robota od strane vojne industrije te sofisticiranih strojeva velike preciznosti, robotika sve više ulazi u svakodnevne dramatične medijske rasprave o opstanku civilizacije. S druge strane, uradi-sam i maker scena počinju stvarati uređaje koji potvrđuju kako je moguće koristiti robotiku na edukativan, društven i umjetnički afirmativan način. U usporedbi sa savršenim robotičkim objektima, njihovim operativnim zadacima i logikom djelovanja, posljednjih godina javljaju se autori koji na humorističan način preispituju granice pogreške i apsurda robotičke radnje, kreirajući narative pokušaja i pogrešaka kao obrasce normalnosti dovodeći sam postupak prezentacije, s valjanom argumentacijom, na razinu kazališta apsurda.

Izložba predstavlja kolekciju ‘retro’ robota kao jednu stranu osi te se po istoj suptilno kreće prema drugoj strani gdje se nalaze roboti i robotičke instalacije edukatora, umjetnika i makera kao odraz današnjeg doba. Ovime se želi u istom prostoru prezentirati različite poglede na robotiku te prototipiranje istih, a namjera je i predočiti raznovrsne aspekte promišljanja tehnologije i inovacija te odnos ljudi prema kreiranim svjetovima.

Radovi na izložbi „Robotika Mechanika“ tematiziraju spomenute aspekte – objekti savršenih putanja i kretanja, gipkih pokreta, instalacije automatiziranih radnji, elektronička bića i njihovi strahovi. Svi oni preispituju koncept pokušaja, pogreške i prihvaćanja nesavršenosti.

Letak možete preuzeti ovdje: http://tiny.cc/17u1ez

Izlažu: Igor Brkić, Paula Bučar, Zvonimir Domazet, Goran Mahovlić, Deborah Hustić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Vedran Relja, Ivica Zdelarec

Gosti: Hrvatski robotički savez, Ivan Ugrin – BB Industrial, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers, STEMI

Dizajn: Ivan Klisurić & Damir Prizmić Lektorica: Vesna Zednik Kustosica: Deborah Hustić

Nakladnik: TMNT

Za nakladnika: Markita Franulić

Organizirali: Tehnički muzej Nikola Tesla & Radiona – Zagreb Makerspace Podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb

Fotografije izložbe