Izložba
od 12.02.2020
do 29.03.2020

ZATVORENO - VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 12.02.2020 do 29.03.2020

“Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika” izložba je organizirane u povodu dvjestote obljetnice svjetioničarske službe na hrvatskoj obali, a koja je službeno započela puštanjem u rad namjenskog objekta u Savudriji 1818. Tamošnji svjetionik, danas u statusu zaštićenog kulturnog dobra, i nakon dva stoljeća svjedoči o bogatoj hrvatskoj pomorskoj tradiciji te izazovima poziva svjetioničara, veoma rijetkom zanimanju. Izložba je organizirana u partnerstvu Hrvatskog pomorskog muzeja Split i ustanove za održavanje pomorskih plovnih putova Plovput d.o.o. te se sastoji od dva dijela: izložbe fotografija svjetionika renomiranih hrvatskih fotografa te muzeološke izložbe koja pruža donosi predmete iz povijesti svjetioničarske službe, dokumentarnu građu, tehnologiju pomorskih rasvjetnih tijela te fotografije iz privatnih kolekcija. Posjetitelji će uz nekadašnji okretni stroj svjetionika Glavat imati priliku vidjeti prizore hrvatskih svjetionika u razdoblju država koje su nekada gospodarile istočnom obalom Jadranskog mora.

Posjetiteljima će se na pratećoj izložbi fotografija „Hrvatski svjetionici“ autora Željka Višića predstaviti i izvanredna fotografska ostvarenja posredstvom kojih umjetnici impresivno predočuju činjenicu da su naši svjetionici dio nacionalne graditeljske i kulturno-povijesne baštine, bitni za pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske.

Organizatori: Hrvatski pomorski muzej Split, Plovput d.o.o. i Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba je ostvarena u suradnji s: Gradom Umagom, Muzejom grada Umaga, Turističkom zajednicom Grada Umaga, Ustanovom FESTUM

Autori izložbe: Danka Radić, Marijan Bradanović, Dean Krmac, Petra Blažević, Sunčana Dežjot, Antonija Perković

Autorica stručne koncepcije izložbe i kataloga: Petra Blažević

Autor projekta izložbe fotografija Hrvatski svjetionici: Željko Višić

Radno vrijeme: utorak – petak 11 do 19 sati, subota i nedjelja 10 do 14 sati, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno

Ulaz na izložbu je slobodan.

Kontakt: marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije izložbe