Izložba
od 09.04.2021
do 29.04.2021

BESKOMPROMISNO SVOJA – KOSTIMOGRAFKINJA IKA ŠKOMRLJ AJKI

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 09.04.2021 do 29.04.2021
BESKOMPROMISNO SVOJA – KOSTIMOGRAFKINJA IKA ŠKOMRLJ AJKI
9. – 29. travnja 2021.
Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Autorice izložbe: Ivana Bakal i Martina Petranović
Organizator izložbe: ULUPUH, Zagreb

Radno vrijeme izložbe: utorak-petak od 10 do 17 sati, subota i nedjelja od 10 do 13 sati, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno
Ulaz na izložbu je slobodan


U Izložbenoj dvorani Tehničkoga muzeja Nikola Tesla otvorena je retrospektivna izložba Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki u sjećanje na nedavno preminulu doajenku hrvatske kazališne kostimografije Iku Škomrlj, poznatiju kao AJKI (Zagreb, 13. srpnja 1932. – Zagreb, 15. listopada 2018.). Izložbu organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika
primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) čija je aktivna i cijenjena članica Ika Škomrlj bila dugi niz godina, a koncepciju izložbe i njezin likovni postav potpisuju doc. dr. art Ivana Bakal, kostimografkinja, predsjednica ULUPUH-a, kolegica i prijateljica Ike Škomrlj te urednica monografije o Iki Škomrlj, i dr. sc. Martina Petranović, teatrologinja u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i autorica monografije o Iki Škomrlj.

Riječ je o prvoj i velikoj retrospektivnoj izložbi bogatoga i raznovrsnoga kostimografskog opusa Ike Škomrlj koja se najvećim dijelom temelji na autoričnoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je Ika Škomrlj djelovala te Hrvatske radiotelevizije.

Posjetitelji će na izložbi moći razgledati kostimografske radove Ike Škomrlj nastale u razdoblju od samih početaka njezinoga profesionalnoga djelovanja sredinom 20. stoljeća do njezinih posljednjih ostvarenja u novome tisućljeću. Izlošci obuhvaćaju brojne i raznolike kostimografske skice za dramske i glazbeno scenske predstave te televizijska ostvarenja i vojne odore, fotografije i snimke izabranih kazališnih predstava i filmova. Osobito atraktivan dio izložbe čini nekoliko desetaka originalnih kazališnih kostima od kojih većina nikada prije nije bila izložbeno predstavljana javnosti (Trnoružica, Orašar, Pjesme ljubavi i smrti, Faust, Prodana nevjesta, Postolar od Delfta, Norma, Samson i Dalila, Jalta, Jalta, Fedra, Troilo i Kresida, Hamlet, Aretej, Plavi snijeg, Ronja…), kao i osobni predmeti, nagrade i memorabilije Ike Škomrlj, haljina koju je Ena Begović nosila tumačeći barunicu Castelli u filmu Glembajevi Antuna Vrdoljaka, odora Počasne bojne, i sl., a moći će se čuti i autoričina osobna razmišljanja o kostimografiji.

Detalje o izložbi možete naći na https://ulupuh.hr/

Realizaciju izložbe financijski su poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.
Fotografije izložbe