Izložba
od 17.04.2021
do 30.05.2021

IZLOŽBA JE PRODUŽENA: Nevjerojatna Zemlja - fotografije kozmonauta S. Rjazanskog

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 17.04.2021 do 30.05.2021
Nevjerojatna Zemlja
Izložba fotografija kozmonauta Sergeja Rjazanskog
17. travnja – 9. svibnja 2021.
Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Izložbu predstavljaju Rossotrudnichestvo i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj

Radno vrijeme izložbe: utorak-petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno
Ulaz na izložbu je slobodan


“Gledam Zemlju kroz prozorski otvor. Mogu razlikovati nabore terena, snijeg, šume. Promatram oblake iznad Zemlje, male kumuluse i njihove sjene. Lijepo je, ljepota!...” Ove riječi pripadaju kozmonautu Juriju Gagarinu, koji je prvi u povijesti čovječanstva bio s druge strane zvijezda i vidio je naš planet svojim očima.

Sergej Rjazanski imao je tu sreću da je dva puta letio u svemir: 2013. bio je u orbiti kao letački inženjer, 2017. kao zapovjednik posade svemirske letjelice Sojuz MS-05. Utoliko je iznenađujuće njegovo priznanje da je prilikom drugog leta samo unutrašnjost Međunarodne svemirske postaje ostala nepromijenjena. Ona leti brzinom od 28.000 kilometara na sat i prelazi gotovo 400 metara u vremenu samo jednog treptaja okom. Za svaki dan proveden u orbiti kozmonauti u brodu Međunarodne svemirske postaje dožive šesnaest izlazaka i zalaska Sunca. Ne iznenađuje što je prvi put tamo gore Rjazanski doživio iskustvo koje je teško izraziti riječima: jedinstvenu ljepotu Zemlje, planeta čiji se izgled mijenja svakoga trenutka. Možda je jedino sredstvo koje može uhvatiti taj neuhvatljivi sjaj upravo fotografija. Zbog toga je svaki kadar snimljen iz orbite uistinu jedinstven.

Izložba sadržava više od 50 fotografija s prvog i s drugog leta pilota-kozmonauta Sergeja Rjazanskog, Heroja Rusije. Svaka fotografija ima svoju priču, dok ih sve ujedinjuju osjećaj dubokog poštovanja prema Zemlji i ispunjenost beskrajnim divljenjem njezinoj ljepoti. Krajolici koji podsjećaju na ledene uzorke na staklu, vijugavi planinski lanci i korita rijeka, mozaici farmi, blistave ogrlice gradova – pokušajte zamisliti da ih možete vidjeti kroz prozorski otvor svemirskog broda s kozmičke visine, a izvan stanice bezgraničan je ponor svemira. Možda će se čak i dobro poznate geografske značajke pojaviti pred vama u potpuno novom svjetlu – kao da ih uistinu vidite prvi put.

“Često bacajući pogled na okolnu kozmičku stvarnost, mi, kozmonauti, ne shvaćamo odmah što nam je točno pred očima”, kaže autor te nastavlja: “Prvo emocije: oduševljenje neopisivom ljepotom, divljenje i još milijun osjećaja, a tek poslije – svijest, razumijevanje o kakvom se mjestu ili prirodnom fenomenu radi. Volio bih da sve ovo i vi vidite onako kako se pojavljuje ispred prozorskog otvora svemirskog broda i budete što je moguće bliže tim osjećajima koje sam doživio dok sam fotografirao ove prizore za vas. Ne može svatko letjeti u svemir, ali neka ovo bude vaše malo svemirsko putovanje.”


Sergej Rjazanski

Sergej Rjazanski je pilot-kozmonaut Ruske Federacije. On je prvi znanstvenik u svijetu koji je bio zapovjednik svemirskog broda.
Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskog državnog sveučilišta M. V. Lomonosov te je doktorirao biološke znanosti.
Rjazanski je proveo 306 dana u svemiru u dva svemirska leta i izveo je četiri šetnje svemirom, od kojih je jedna postala rekordna (više od osam sati neprekidno).
Sergej Rjazanski ima status Heroja Ruske Federacije te nastupa kao govornik na teme vodstva, motivacije, izgradnje tima, rada u stresnim situacijama i dr.
sergey-ryazanskiy.ru *instagram.com/sergeyiss *facebook.com/sergeyiss
* vk.com/sergeyiss
Fotografije izložbe