Izložba
od 10.09.2021
do 17.10.2021

Božan Štambuk: Astrofotografija: komet Neowise - IZLOŽBA JA PRODUŽENA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 10.09.2021 do 17.10.2021

Galerija na katu hale A, 10. – 30. rujna 2021.
Radno vrijeme: utorak – petak 9 – 17, subota i nedjelja 9 – 13

 

Tijekom srpnja 2020., autor fotografija i izložbe Božan Štambuk boravio je u šumama i vrletima otoka Brača noćima sve do zore, kako bi snimio komet Neowise. Njegove fotografije kometa snimljenog na nebu iznad različitih, poznatih i manje poznatih lokacija na otoku Braču, objedinjene su na izložbi „Astrofotografija: komet Neowise“. Riječ je o fotografijama duge ekspozicije i time lapse videu koji prikazuju astronomski fenomen kometa C/2020 F3 NEOWISE na noćnom nebu Hrvatske, prizor koji se neće ponoviti za gotovo 7000 godina. Snimkama je popratio komet pri njegovu obilasku Zemlje, od prvog pojavljivanja na nebu iznad planine Mosor i trenutaka kada nam je bio najbliži, iznad otočića Mrduja kada je razvio i plavičasti ionski rep, do njegova odlaska iznad pustinje Blaca.

Ova serija fotografija dio je autorova glavnog projekta - fotografske monografije “Odiseja Brač – more zvijezda”. Knjiga je u pripremi, a sadržavat će jednu od najvećih kolekcija astrofotografija na ovim prostorima. Božan Štambuk je za ovaj jedinstveni, samostalni projekt od 2017. godine prešao više od 10.000 kilometara po otoku Braču i snimio noćne fotografije koje na dosad neviđeni način ovjekovječuju njegove prirodne ljepote, floru i faunu te bogatstvo kulturne baštine – pod okriljem noćnog neba.

Video: www.youtube.com/watch?v=nmF1hNDwVFY

Detaljnije na: www.bozanstambuk.com

 

O autoru:
Božan Štambuk rođen je 1990. u Supetru na otoku Braču, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a fotografijom se aktivno, amaterski, bavi od 2017.
Njegove radove popratili su brojni domaći i svjetski mediji poput NASA-e i The Weather Channela, a njegov projekt astrofotografije i meteofotografije „Odiseja Brač – more zvijezda“ objavljen je u časopisu National Geographic i proglašen najboljom pričom za studeni 2018.
Imao je brojne samostalne izložbe i sudjelovanja na međunarodnim natječajima od kojih ističe ulazak u finale natječaja Svjetske meteorološke organizacije te pobjedu na natječaju „Volim svoju županiju“ 2019. Trenutno živi u Zagrebu, a fotografijom se bavi u slobodno vrijeme.

Za izložbu vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Kontakt: Marijo Zrna, marijo.zrna@tmnt.hr




Fotografije izložbe