Izložba
od 12.10.2021
do 23.10.2021

Poletite s nama

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 12.10.2021 do 23.10.2021
Poletite s nama

Tehnički muzej Nikola Tesla, izložbena dvorana
12. listopada – 23. listopada 2021.
Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
ULAZ BESPLATAN

Organizatori:
Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT)
Modelarski aeroklub Trešnjevka (MAK Trešnjevka)
Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolf Perešin

Modelarski aeroklub Trešnjevka u suradnji sa Zagrebačkim zrakoplovno-tehničkim savezom Rudolfa Perešina, zagrebačkim Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za obrazovanje od 11. do 23. listopada 2021. organizira izložbu radijski kontroliranih zrakoplovnih modela.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 40 modela različitih tehničkih karakteristika i specifičnosti kojima predstavljaju različita područja zrakoplovstva. Od modela za osnovno školovanje i klizača veličine dlana, kojima je počeo razvoj modelarstva, do naprednih natjecateljskih modela s rasponom krila većim od četiri metra i modela na mlazni pogon, izložba obuhvaća sve segmente zrakoplovnog modelarstva. Posjetitelji imaju priliku proučiti izgled i specifikacije modela civilnih i vojnih zrakoplova iz različitih povijesnih razdoblja, u rasponu od onih starih sedamdeset godina, s početaka modelarstva, do najnovijih letjelica s tehnološkim i mehaničkim rješenjima kao što su klipni i mlazni motori i aeroprofili s mogućnostima različitih režima leta, uključujući akrobacije. Modeli su vlasništvo vrijednih modelara i MAK Trešnjevke koji svojim dugogodišnjim angažmanom rade na promicanju zrakoplovnog modelarstva i zrakoplovstva općenito. Izloženi su i modeli iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Cilj izložbe jest upoznavanje javnosti s radom, zanimljivostima i čarima zrakoplovnog modelarstva te prezentiranje različitih izazova, mogućnosti i potencijala bavljenja ovim hobijem. Modelarstvo je do sada generiralo brojne konstruktore zrakoplova, aviomehaničare, pilote, kontrolore leta i ostale dionike zrakoplovne industrije koji svojom bezuvjetnom ljubavlju prema zrakoplovstvu svakodnevno rade na uključivanju novih zrakoplovaca u modelarsku zajednicu i pomažu u ostvarivanju modelarskih ciljeva i snova.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
marijo.zrna@tmnt.hr, 01/4844 050

Fotografije izložbe