Izložba
od 26.10.2021
do 14.11.2021

Čovjek i tehnika - povijesno putovanje s knjigom u ruci

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 26.10.2021 do 14.11.2021
Izložbeno-edukativni projekt

ČOVJEK I TEHNIKA – POVIJESNO PUTOVANJE S KNJIGOM U RUCI

Projekt Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT) pod nazivom Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci posjetiteljima nudi izložbeni program te skup pedagoških radionica, a oblikovan je s ciljem promocije čitanja i učenja te popularizacije hrvatske (pisane) kulturne baštine, edukacije o povijesti znanosti i tehnike na području Hrvatske te njezinih istaknutih pojedinaca.
Želja autora ovoga muzejskog programa je da svaki posjetitelj kroz sliku povijesti kulturno-znanstvene i tehničke baštine dobije uvid u pokretačku snagu kreativne i inovativne misli u službi civilizacijskog i osobnog čovjekova napretka.
Projekt se održava povodom Godine čitanja i u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Fokus ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige postavljen je na hrvatske autore i hrvatsku knjigu pa tema glasi: Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto: Ajmo hrvati se s knjigom!.

Izložba Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci

Izložba knjiga iz fonda knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla te odabrana muzejska i arhivska građa prezentira znanstveni rad hrvatskih autora u dokumentiranju povijesti tehničke kulturne i znanstvene baštine u Hrvatskoj te prezentira velikane hrvatske znanosti i tehnike: Nikolu Teslu, Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkalu, Ruđera Boškovića, Ferdinanda Kovačevića, Davida Schwarza i Franju Hanamana. Svim posjetiteljima je u izložbenom prostoru omogućeno čitanje djela hrvatskih autora o spomenutim znanstvenicima.

Na izložbi je prezentiran i muzejski projekt Hrvatski izumitelji u proširenoj stvarnosti s aplikacijom za mobilne uređaje AR Hrvatski velikani znanosti i tehnike ostvaren 2017.g. u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.
Na izložbi je predstavljen i skup dječjih likovnih radova učenika osnovnih škola nastalih tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća putem platforme projekta Čovjek i tehnika Tehničkog muzeja u Zagrebu. Isti su nastali kao rezultat suradnje Muzeja i škola na obradi tema s područja tehnike i znanosti u korelaciji s nastavom likovne kulture.

Pedagoške radionice
Sastavni dio programa čine „workshop čitaonice“ koje su oblikovane u svrhu čitanja i učenja te istraživanja mogućnosti i čarolije umjetničkog izražavanja usvojenog tehničkog sadržaja:

Radionica Novi strojevi u monotipiji

Sadržajna podloga radionice je pisano djelo Fausta Vrančića Novi strojevi (Machinae Novae), objavljeno u Italiji početkom 17. stoljeća. Djelo sadrži 49 bakropisa na kojima je Vrančić uz opise prikazao 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija, pokrivajući vrlo široko područje tehnike. Tijekom radionice, sudionici će čitati Vrančićeve opise strojeva bez uvida u ilustracije, potom tehnikom monotipije samostalno ilustrirati pročitani tekst te naposljetku svoje ilustracije uspoređivati s Vrančićevima. Radionicom se čitanjem i kreativnim izražavanjem promovira Vrančićev doprinos na području razvoja inženjerstva. Za dio sudionika ovo će biti prvi susret s izražajnim mogućnostima tehnike monotipije, a primjer umjetničkog stvaralaštva ovom tehnikom bit će prezentiran na primjeru otiska Vrančićevog „Letećeg čovjeka“ na platnu u izradi akademske slikarice Katarine Ivanišin Kardum, višeg kustosa pedagoga iz Tehničkog muzeja Nikole Tesle koja će i voditi radionicu. Radovi polaznika radionice prezentirat će se na izložbi Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci.

Niža dobna granica za sudjelovanje u radionici Novi strojevi u monotipiji je 7 godina.

Radionica Tajna Nikole Tesle

Koristeći zadnju verziju scenarija za igrani film Tajna Nikole Tesle koju potpisuje Krsto Papić, a u originalnom spisu baštini muzejska knjižnica, sudionici će kroz aktivnosti čitanja i glume te sudjelovanja u editiranju snimljenog materijala proživjeti povijesni period obilježen djelovanjem znanstvenika Nikole Tesle. Sudionici radionice čitat će dijelove scenarija, a zatim sami odabrati uloge te sudjelovati u razradi i/ili glumi scena. Dokumentirani materijal, realiziran sustvaranjem muzejskih djelatnika i sudionika radionice, poslužit će daljnjoj afirmaciji muzejskog knjižničnog fonda i promociji čitanja.

Radionice su namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima. Rezultati radionica odnosno snimljeni materijal premijerno će biti prikazani tijekom manifestacije Dani Nikole Tesle, koja će se u Muzeju obilježiti u siječnju 2022., te će biti dostupni na muzejskom Youtube kanalu.

Vrijeme održavanja radionica:

Radionica Novi strojevi u monotipiji: 6. studenog 2021., od 10 do 12 sati
Radionica Tajna Nikole Tesle: 12. i 13. studenog 2021., od 10 do 13 sati

Napomena: Sudjelovanje u radionicama se ne naplaćuje. Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna najava na e-mail: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr

Posjet izložbi „Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci“:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, u periodu od 26. listopada do 14. studenoga 2021. Radno vrijeme izložbe: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. Za razgled izložbe vrijedi ulaznica za zbirke Muzeja.

Autori i voditelji projekta: Kristina Kalanj, viši knjižničar (TMNT) i Katarina Ivanišin Kardum, viši kustos pedagog (TMNT)
Fotografije izložbe