Izložba
od 30.11.2021
do 30.04.2022

Izložba PIGMENTARIUM - produžena do 1.5.2022.

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 30.11.2021 do 30.04.2022

Izložba PIGMENTARIUM

Za izložbu vrijedi ulaznica za stalni postav.
Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno

Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
Autor izložbe, tekstova i fotografija: Kristian Nakić, mag. chem.

O IZLOŽBI
Svim pigmentima zajedničko je jedno – život je od njih neodvojiv, od samog početka. Povijest upotrebe pigmenata stara je koliko i sâm ljudski rod: kako se čovjek kao vizualno biće od svojih najranijih početaka likovno izražavao, tako je upotrebljavao razne u prirodi pronađene obojene tvari za oslikavanje svog životnog prostora.

Pigment (iz lat. pigmentum = boja) u općem je smislu svaka čvrsta tvar, odnosno supstancija, koja se, zahvaljujući svojim fizikalno-kemijskim osobitostima, ponaša kao nositelj boje, odnosno tôna, i pritom se u svojoj neposrednoj kemijskoj okolini ne otapa. Pigment je tvar koja nosi boju (svojstvo) i služi u izradi boja (proizvod), ali sama ne posjeduje moć izravnog bojenja kakvo ima bojilo.

Uzevši u obzir sveprisutnu i nezaobilaznu ulogu pigmenata u razvoju ljudske civilizacije, prije svega u pogledu koevolucije znanosti i umjetnosti, izložba Pigmentarium, koncipirana u četiri cjeline, u prvom planu pokazuje cjelovitu zbirku najpoznatijih anorganskih pigmenata od tehnološke i umjetničke važnosti, raspoređenih po bojama.

Druga cjelina prikazuje kolekciju kemijskih aparatura. Nju predstavljaju laboratorijski uređaji kakvi se danas upotrebljavaju u znanstvenom radu, gdje procesi u laboratoriju vjerno reprezentiraju fizikalno-kemijsku narav proizvodnje kakva se odvija u industriji.

Ostale se cjeline bave primjenom pigmenata: treća cjelina objašnjava temeljna načela tehnologije boja, a četvrta ilustrira prisutnost predstavljenih pigmenata u nekim umjetničkim djelima.

Unatoč činjenici da postoje tehnološki jednako važni organski pigmenti, u fokusu izložbe su anorganski pigmenti jer je njihov udio u ukupnoj godišnjoj proizvodnji veći od 96%. Također, oni su najduže u čovjekovoj upotrebi i među njima ima materijala koji se dobivaju i upotrebljavaju upravo na način na koji su to radili naši drevni preci. Iako razvojem sintetskih metoda iz dana u dan nastaju novi organski pigmenti, i dalje se možemo lako diviti vizualnom bogatstvu tragova koje za sobom ostavljaju odavna poznati anorganski materijali – oker i ugljen.

O AUTORU
Kristian Nakić
, autor izložbe, kemičar je s pedagoškim interesom, koji se u radu sa školskom djecom na projektima koji povezuju znanost i umjetnost često susretao s pojmovima vezanima uz svijet boja i pigmenata, što ga je s vremenom ponukalo da prikupljena znanja objedini na izložbi, koju je Tehnički muzej Nikola Tesla uvrstio u svoj program. Za ovu prigodu prikupio je i obradio sirovine iz prirode za dobivanje pigmenata. Veći dio pigmenata osobno je sintetizirao ili pripravio uz upotrebu aparatura i supstancija iz svoje privatne kolekcije, te ih ovdje izlaže.

Krajnja namjera autora i izložbe je kroz izložbene materijale i tekstove pridonijeti školskom programu nastave kemije.

Na izložbi možete saznati više o klasifikaciji pigmenata i njihovim svojstvima, što za pigment znači veličina čestica; što su bojila, čemu služe veziva i kako tvari mogu biti obojane, a da pritom nisu ni pigmenti ni bojila.

Također, na izložbi ćete saznati koji su pigmenti su stari čak 285.000 godina, a koji je pigment danas popularan u ruževima za usne i lakovima za nokte; koji je najdragocjeniji pigment u povijesti umjetnosti, tako da je bio vredniji i od zlata; koja se boja 16. stoljeću nanosila na lice zbog osjećaja satenske glatkoće, koja je najbjelja, a koja učinkovito blokira prodor ultraljubičastog zračenja te što su holandski majstori radili sa stajskim gnojem i octom…

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hrFotografije izložbe