Izložba
od 07.12.2021
do 03.04.2022

Izložba KAD ZEMLJA ZATRESE - produžena do 3.4.2022.

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 07.12.2021 do 03.04.2022
Izložba KAD ZEMLJA ZATRESE

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, 1. kat
7. prosinca 2021. - 13. ožujka 2022.

Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17 sati, subota – nedjelja: 9 – 13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
Za izložbu vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Autor stručne koncepcije: Zvonimir Drvar, kustos TMNT
Dizajn izložbe: Ivona Miloš
Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Svim stanovnicima Zagreba zauvijek će u sjećanju ostati rano nedjeljno jutro 22. ožujka 2020. kad je potres magnitude 5,5 prema Richterovoj skali pogodio glavni grad Hrvatske. Učinio je veliku štetu u staroj gradskoj jezgri, ali i izvan nje, pogotovo u području epicentra u blizini prigorskog naselja Markuševca, pri čemu je uzeo jednu ljudsku žrtvu. Potres te jačine očekivao se dugo, no kako se potres ne može predvidjeti, uvijek nas iznenadi svojom neočekivanom pojavom, trešnjom tla i strahom. Mnogobrojna podrhtavanja tla koja su uslijedila dala su nam do znanja kako je naša Zemlja živ planet i kako su potresi jedna od manifestacija burnih događanja u unutrašnjosti našeg planeta. Nažalost, krajem 2020. dogodio se još jači i teži potres na području Banovine, magnitude 6,2 prema Richterovoj skali. Iako nepovezan sa zagrebačkim potresom, taj je potres dodatno pokazao koliko štete može izazvati, nažalost i u vidu ljudskih žrtava. Svjedoci smo podrhtavanja tla i mjesecima nakon potresa.

Potaknuti potresima koji su tijekom 2020. pogodili središnju Hrvatsku, Tehnički muzej Nikola Tesla organizira izložbu „Kad Zemlja zatrese“. Cilj je izložbe upoznati građane s mehanizmima nastanaka potresa i obrazložiti uzroke potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku. Koncipirana je tako da se najprije daje uvid u osnove potresa, njihovu pojavu, manifestaciju, značenje, mjerenje jačine i popratne aktivnosti. Zatim se daje kratak osvrt na povijesni prikaz potresa na području središnje Hrvatske i njihovo značenje. Drugi dio izložbe posvećen je upoznavanju regionalne geotektonske strukture središnje Hrvatske, a potom se daju stručni osvrti na dva glavna potresa koja su tijekom 2020. pogodila središnju Hrvatsku – zagrebački i banovinski.

Izložba je namijenjena svim uzrastima, osobito posjetiteljima koje zanimaju prirodne i tehničke znanosti. Vjerujemo da će svatko pronaći nešto zanimljivo i naučiti nove stvari o potresima.
Izložbu možete razgledati do 13. ožujka 2022.

Tehnički muzej "Nikola Tesla",
Zagreb, Savska cesta 18,
marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije izložbe