Izložba
od 05.03.2022
do 24.04.2022

Izložba "140 godina telefona u Zagrebu"

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 05.03.2022 do 24.04.2022

Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja.
Radno vrijeme: utorak – petak: 11 – 19 sati; subota i nedjelja: 10 – 14 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
Kupljena ulaznica za Muzej vrijedi i za posjet izložbi.

Izložba se održava u povodu 140. obljetnice telefona u Zagrebu, odnosno izgradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881. godine, svega 5 godina nakon njegova patentiranja u SAD-u. Iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i HT muzeja u Zagrebu izdvojeni su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije od njezine pojave u Zagrebu i Hrvatskoj, pa sve do našeg vremena.

 

Fenomen telefonije nezaobilazan je civilizacijsko-tehnološki iskorak koji je omogućio brzu razmjenu informacija stvarajući tako preduvjete za uspon industrijskog društva, a ubrzo zatim i modernog informacijskog društva, u čijoj osnovi stoji globalna i brza komunikacija. Bez široko dostupne komunikacijske platforme koja omogućava razmjenu mišljenja, ideja i informacija nije moguća izgradnja modernog demokratskog društva niti odvijanje normalne ekonomske dinamike. Praćenje razvoja telefonije u Zagrebu predstavlja dokaz nastojanja da ostanemo aktivni sudionici ključnih svjetskih trendova u komunikacijama.

Izloženim predmetima iz fundusa dvaju muzeja ilustrira se povijesni i tehnološki razvoj javne telefonije u Zagrebu  tijekom kojeg je telefon od tehnološke novotarije rezervirane za imućne postao neizostavni upotrebni predmet bez kojega je nezamisliva današnja svakodnevnica. Na izložbi su prikazane konstrukcijske i oblikovne preinake što je ih je telefon doživio kroz stoljeće i pol povijesti, prolaskom kroz različite etape razvoja – od prve u kojoj su telefonski pozivi ručno posredovani pomoću  telefonistica do današnjih koje koriste moderne digitalne modulacijske tehnike za prijenos razgovora u mobilnim mrežama. Posebno je apostrofiran doprinos zagrebačke industrije razvoju gradske telefonije, osobito Tvornice telekomunikacijskih uređaja „Nikola Tesla“.

Posebno se prati utjecaj rasta broja stanovnika i gospodarske aktivnosti grada Zagreba na rast broja telefonskih priključaka, te veličinu mjesnog, međumjesnog i međunarodnog telefonskog prometa. Te varijable su pratile transformaciju Zagreba iz provincijskog gradića Austro-Ugarske u vodeći gospodarski, upravni, kulturni i prometni centar  Republike Hrvatske.

Izložba predstavlja vrijedan doprinos boljem poznavanju gospodarske povijesti i povijesti telekomunikacija Hrvatske, te kulturnoj valorizaciji ključnih trenutaka tehničke povijesti i lokaliteta u gradu Zagrebu.

Izložbu prati opširan katalog povijesnog pregleda razvoja telefonije s brojnim autentičnim fotografijama.

Izložba je realizirana u suradnji s HT muzejom iz Zagreba.

Izložba se održava uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba.





Fotografije izložbe