Izložba
od 06.10.2022
do 30.10.2022

BRANKO NAĐ: „HRVATSKA POD ZVIJEZDAMA“, izložba pejzažnih astrofotografija

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 06.10.2022 do 30.10.2022

„Ponekad imam snažnu potrebu za... Zar da izustim tu riječ? Religijom. Tada noću izlazim van i slikam zvijezde.“
Vincent van Gogh

O autoru
Branko Nađ rođen je 1977. u Čakovcu. Nakon čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog upisuje novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zapošljava se u županijskom tjedniku Međimurske novine i tada počinje njegov put novinarstvom i fotografijom.
Danas je glavni urednik Universitas portala Sveučilišta u Zagrebu, a posljednjih godina njegova fotografska strast usmjerena je ka pejzažnoj astrofotografiji.
Izlagao je u Čakovcu, Zagrebu i Splitu.

O izložbi
Izložba „Hrvatska pod zvijezdama“ donosi fotografije noćnih pejzaža, nastale na znamenitim lokacijama hrvatske kulturno-povijesne i prirodne baštine, poput Plitvičkih jezera, izvora Cetine, Jasenovca, Rta Kamenjak, Motovuna ili pak paškim poljima soli.

Branko Nađ snima noćno nebo, uvijek u RAW formatu, bira noći kad nema Mjeseca, ili snima sam Mjesec, prateći odgovarajuće vremenske uvjete. Služi se aplikacijama kojima unaprijed može isplanirati snimanje temeljem vremenske prognoze, vremena zalaska i izlaska Sunca, Mjeseca, položaja Mliječne staze, kiše meteora itd…
Rezultat je sada već impresivna kolekcija fotografija, koja primjerice obuhvaća fotografiju stratrailsa, odnosno tragove zvijezda koje tijekom noći kruže oko Sjevernjače, na lokaciji spomenika Cvijet u Spomen području Jasenovac i dvora Veliki Tabor u Hrvatskome zagorju.

Svojim radom, autor također upozorava na svjetlosno onečišćenje koje nas svih ometa u doživljaju noćnog neba, a fotografe u negovu bilježenju.

Izložba “Hrvatska pod zvijezdama” dolazi u Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu poslije predstavljanja u Sveučilišnoj galeriji Split, u studenome će je moći pogledati stanovnici Osijeka, a u prosincu građani i posjetitelji Zadra.

Iz recenzija izložbe
– „U ovom kulturnom prostoru i vremenu, u kojem se kao estradne budalaštine i dalje „skidaju zvijezde s neba“, a duhovno „sljedbenici konačnih spoznaja znaju da je planet Zemlja ravna ploča“, pojavi se čovjek koji noću ne spava. On sa svojim stativom i digitalnim fotouređajem te raznoraznim objektivima, satima snima slike noćnog neba, ne bi li vizualizirao onu znamenitu poetsku misao: „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda.“

Branko Nađ svojim digitalnim slikama nudi upravo to – da svatko može vidjeti ono što inače golim okom, svojom organsko-biološkom „aparaturom“ ne može vidjeti. Gledano sa Zemlje, s najobičnije ljudske vizure, vidi se da ovo NEBO  uistinu postoji. Mada mnogi to zanemaruju i ne vide, jer su jako umorni pa gledaju u pod ili pak vole da noć bude umjetno osvijetljena“.

Prof. Vladimir Gudac

– „Branko Nađ  previše voli zvijezde da bi se bojao noći. A kada je prigrlio noć, shvatio je da ona obiluje svjetlom. Svjetlom koje ga tjera da gotovo religiozno pohodi odabrane lokacije u pokušajima da uhvati slabašne fotone dalekih zvijezda što su eonima putovali do senzora njegova fotoaparata. To drevno svjetlo on zanimljivim kompozicijama sljubljuje s poznatim lokacijama i motivima diljem Hrvatske u vizualno dojmljive fotografije. Snažne, čiste i uravnotežene kompozicije Brankovih fotografija, osim što pridonose njihovoj dojmljivosti, progovaraju i o stanju u kakvome se on nalazi prilikom fotografiranja omiljenih mu motiva. Proces je to kojim se obnavlja njegova energija, a um i tijelo vraćaju u ravnotežu.

Fotografije, iako snimljene noću, bogate su punim, zasićenim bojama. Njih je bez pomagala gotovo nemoguće vidjeti golim okom, pa autor znalački koristi svoju fotografsku opremu i vještinu obrade fotografija kako bi nam ih učinio vidljivima. Pri tome ne podliježe iskušenju  i ne pretjeruje u obradi te je krajnji rezultat oku vrlo ugodan.

Stoga, uživajte u Brankovim predivnim fotografijama i neka vas one potaknu da i sami podignete pogled prema nebeskom beskraju. Ne da biste se pod zvijezdama osjećali malima, već da biste bili dio njih. Jer, kako reče Carl Sagan, svi smo mi sazdani od zvijezda“.
Davorin Mance, fotograf, predsjednik Fotokluba Čakovec

– „Branko Nađ je jedan od naših ponajboljih pejzažnih astrofotografa koji ne samo da bilježi ljepotu noćnog krajolika nego vlastitom obradom fotografija svojim noćnim pejzažima daje osebujan štih. Očuvanog, pravog, tamnog zvjezdanog neba u Hrvatskoj još ima, iako sve manje radi porasta svjetlosnog onečišćenja, pa Branko marljivo bilježi tu ljepotu za buduće generacije. Promovira prekrasne noćne vizure Hrvatske i potrebu za zaštitom pravog mraka i zvjezdanog neba. Izložba „Hrvatska pod zvijezdama“ prikazuje izvanredne, mogli bi reći i bajkovite noćne vizure Hrvatske i njezina prekrasnog zvjezdanog neba, odnosno noćne pejzaže prirodnih, povijesnih, spomeničkih i kulturnih znamenitosti“.
Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza

Kontakt autora
e-mail: branko2502@gmail.com, tel.  098-9539-744
Facebook: /bnastro, Instagram: @bn_photo000

Kontakt: Marijo Zrna, marijo.zrna@tmnt.hr

 
 

 

Fotografije izložbe