Izložba
od 11.11.2022
do 31.12.2022

U potrazi za zaboravljenom knjigom - izložba hrvatskih muzejskih i galerijskih knjižnica

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 11.11.2022 do 31.12.2022
Izložba „U potrazi za zaboravljenom knjigom“ zajednički je promotivno-edukativni projekt hrvatskih muzejskih i galerijskih knjižnica kojim se unutar promocije učenja, čitanja i komunikacije pisane baštine javnosti predstavljaju odabrani segmenti knjižničnih fondova, otkrivajući iz svojih zbirki raritetne građe, monografija, periodike te arhivskog gradiva one izvornike koji svjedoče o iznimnim primjerima stvaralaštva unutar cjelokupne povijesti čovječanstva. Izložba će se predstaviti u okviru projekta Mjesec hrvatske knjige na sam Dan hrvatskih knjižnica 11. studenog 2022. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Projekt je nastavak profesionalnog rada i suradnje članova Komisije za muzejske i galerijske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva kojim se nastavlja dijalog o vrijednostima i mogućnostima interdisciplinarnog polja muzejskog knjižničarstva.
Svaka zastupljena muzejska i galerijska knjižnica predstavlja se odabranim publikacijama iz svoga fonda na koje usmjerava svjetla pozornice kao podsjetnik novim generacijama o njihovoj važnosti za dokumentiranje, istraživanje i komuniciranje fragmenata povijesti, kulture, znanosti i umjetnosti.

Istaknute priče o životnom putu izloženih knjiga, njihovim autorima i važnosti tematike koju predstavljaju, iz „zaborava“ vade sjećanja na prošla vremena i životno iskustvo čovječanstva, trajno zacrtano na listovima papira…

Na izložbi je zastupljeno jedanaest muzejskih i galerijskih knjižnica koje djeluju u sastavu svojih matičnih institucija:
Arheološki muzej Istre, Pula;
Arheološki muzej Zadar;
Gradski muzej Vinkovci;
Gradski muzej Vukovar;
Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, Zagreb;
Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb;
Hrvatski školski muzej, Zagreb;
Muzej Slavonije Osijek;
Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb;
Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb;
Zavičajni muzej Našice.

Impresum izložbe:
Organizatori: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb uz podršku Komisije za muzejske i galerijske knjižnice (KMGK) Hrvatskoga knjižničarskog društva
Autori izložbenog koncepta: Kristina Kalanj; Indira Šamec Flaschar
Stručni suradnici i autori tekstova/kataloških jedinica: Lana Bartolović, Štefka Batinić, Renata Bošnjaković, Darija Ćaleta, Adriana Gri Štorga, Maja Grims Nonveiller, Marina Jemrić, Kristina Kalanj, Ivana Knežević Križić, Marina Maruna, Renata Rašić, Indira Šamec Flaschar, Marina Vinaj
Voditelji i koordinatori programa: Kristina Kalanj (za Tehnički muzej Nikola Tesla) i Indira Šamec Flaschar (za KMGK Hrvatskoga knjižničarskog društva)
Lektura tekstova: Silvija Brkić Midžić
Likovni postav: Kristina Kalanj
Tehnički postav: Osvald Exhibition Design and Tehnique

Radno vrijeme: utorak–petak: 09 - 17; subota–nedjelja: 09 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. Karta za stalni postav vrijedi i za izložbu.

Kontakt: kristina.kalanj@tmnt.hr
Fotografije izložbe