Izložba
od 06.12.2022
do 02.04.2023

ELEKTRIČNI MJERNI UREĐAJI

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 06.12.2022 do 02.04.2023

Jedna od zbirki Tehničkog muzeja Nikola Tesla jest Instrumenti i učila, a njoj pripadaju i električni mjerni uređaji. Prikupljanje tog dijela tehnike otpočelo je samim osnutkom Muzeja. Najveći dio prikupljenih predmeta darovali su pojedinci, tvrtke i ustanove, a manji je dio otkupljen. Svi oni željeli su sačuvati dio tehničke baštine na prostoru Republike Hrvatske.

Cilj je izložbe upoznati posjetitelje Muzeja s vrstama nekih električnih mjernih uređaja koje Muzej čuva i načinima njihova rada te ukratko prikazati povijesni razvoj mjerenja električnih veličina u našoj zemlji. Izložena su 44 mjerna uređaja iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Izložba je namijenjena posjetiteljima svih dobnih skupina, a posebno onima koje zanima tehnologija mjerenja električnih veličina. Stoga su i tekst i način prezentacije prilagođeni svim profilima posjetitelja i čitatelja.

Istraživanja elektriciteta i magnetizma u 19. stoljeću zahtijevala su i mjerne uređaje kojima bi se kvantificirao njihov učinak. Pisani tragovi o mjerenjima električnih veličina kod nas sežu do druge polovine 19. stoljeća, a najstariji električni mjerni instrumenti koje je Muzej dobio na dar od Fizičkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu 1960. potječu upravo iz toga vremena. Godine 1924. prof. dr. sc. Josip Lončar osnovao je na Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu Laboratorij za električka mjerenja. Fakultet elektrotehnike i računarstva čuva dnevnike prof. dr. Josipa Lončara, koji je tamo radio do umirovljenja 1962. O prof. dr. sc. Josipu Lončaru i prof. dr. sc. Vojislavu Begi piše prof. dr. sc. Luka Ferković u dijelu teksta kataloga o velikanima hrvatske znanosti u području električnih mjerenja.

Radno vrijeme: utorak–petak: 09 - 17; subota–nedjelja: 09 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. Karta za stalni postav vrijedi i za izložbu.

Impresum:
Autor izložbe: Renato Filipin, viši kustos
Autor likovnog postava: Hrvoje Đukez
Konzervacija izložaka: Goran Martinović, Franjo Strugar
Fotografije: Zvonimir Ambruš, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Odnosi s javnošću: Marijo Zrna

Realizaciju izložbe i kataloga sufinancirali su Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija.




Fotografije izložbe