Izložba
od 09.12.2022
do 22.12.2022

Izložba „Bestijarij elektroentiteta, br. 3: Izmijenjene stvarnosti”

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 09.12.2022 do 22.12.2022

Radiona.org poziva na otvorenje izložbe „Bestijarij elektroentiteta, br. 3: Izmijenjene stvarnosti” koje se održava u petak, 9. prosinca u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Either you do it yourself or it ain’t going to happen.

– Clive Sinclaire, inovator i izumitelj

Izložba „Bestijarij elektroentiteta, br. 3: Izmijenjene stvarnosti” tematizira odnose između ‘uradi-sam’ pristupa i dostupnosti tehnologije za građane te njihovu uzajamnu participaciju u usložnjenom procesu s umjetnom inteligencijom.

Kroz seriju „Bestijarij elektroentiteta, br. 1.-3.” Radiona.org bavi se prezentacijama hardverskih i softverskih pojava, odnosno elektroentitetima čime želi približiti posjetiteljima mogućnosti stvaranja iz pozicije su-kreatora, aktivnu participaciju građana i nova lokalna suradnička umrežavanja. 

Izložba predstavlja su-odnos radova koji jukstaponiraju povijesne uređaje u odnosu prema ‘uradi-sam’ rješenjima, zatim antropoceni pristup s pravom na grešku u odnosu na mašinsko, strojno izvođenje aktivnosti velike preciznosti. Izložen je presjek klasika računarstva i DIY robotike do softverskih automatiziranih pristupa preko visoko-sofisticiranih, a ujedno i zastrašujućih potencijala rješenja koje nudi umjetna inteligencija. 

Prije sedam godina Radiona se u sklopu razmjene makera* na rezidenciji u Nacionalnom muzeju umjetnosti i dizajna u norveškom gradu Trondheim susreće s praksom kuriranja izložbe iz kolekcije muzeja od strane građana. Ta se pojava u međunarodnom izlagačkom kontekstu naziva Građani (kao) kustosi (eng. Citizen Curators). Inspirirani tom praksom koju do sada primjenjuju i drugi muzeji u Europi te dirnuti ingenioznošću polaznika intergeneracijskih programa naše organizacije, u sklopu izložbe postavljamo Laboratorij građana u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla.  

U sklopu prvog izložbenog Laboratorija građana izabrana umirovljenica, polaznica mnogih edukativnih programa zagrebačkih organizacija u kulturi i umjetnosti, odabire i kurira tri izloška iz muzejske zbirke Tekstilna tehnika. Time želimo otvoriti građanima mogućnost da sami uspostave odnos s muzejskim zbirkama, svojim osobnim pričama i iskustvima koje žele podijeliti s javnošću vezanim uz specifičan izloženi artefakt. 

Takav bestijarij, dijelom građanski, izložen i predstavljen zajedno s elektroentitetima i inovativnim dostignućima karakterističnim za određeno vremensko doba računarstva, postavlja mnoga pitanja koja želimo otvoriti ovom izložbom. Kakve odnose stvaramo prema uređajima koje koristimo? Što je tehnološka nostalgija i zašto volimo predmete iz prošlosti? Kakve odnose stvaramo s novom tehnologijom i koje sve scenarije vidimo kao opcije budućnosti? Što je kontekst i zašto nam je bitan? Gdje su u svemu tome ljudi, a gdje mašine?

Izlažu za Radionu: Igor Brkić, Paula Bučar, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Layla Munitić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Tomislav Tukša.
Gosti: Projekt Remote Lab, Studentske borbe robota – Marija Baković, Fran Fiminić, Ivan Grgić, Toni Grgić, Noa Galić, Filip Kuzminski, Denis Sinković, Neven Spaček, Marko Pivac, Matej Radan, Filip Zadravec, Fightbotics: Dorian Erić, Vedran Kocijan, Marta Vukoja, Udruga Gradionica – Ivan Decker, OpenAI projekt, #つぶやき Processing zajednica.
Kustosica izložbe: Deborah Hustić
Kustosica Laboratorija građana: Jasna Matun
Voditeljica zbirke Tekstilna tehnika: Kosjenka Laszlo Klemar
Za Tehnički muzej Nikola Tesla: Markita Franulić
Dizajn postava: Damir Prizmić
Dizajn: Leo Kirinčić
Vodič: Vito Menjak
Tehnička podrška postava: Hrvoje Đukez
Tisak: Adria Print Rijeka

Organizacija: Radiona.org
Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla

Podržali: 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Grad Zagreb
Zaklada Kultura nova

*eng. maker – tvorac, onaj koji nešto izrađuje. Vezano uz maker pokret i pojavu makerspace-a – prostora za razmjenu i transfer znanja i vještina.


Radno vrijeme: utorak–petak: 11 – 19; subota–nedjelja: 10 – 14; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. Ulaz je besplatan.

Kontakt: Deborah Hustić, deborahhustic@gmail.comFotografije izložbe