Izložba
od 23.03.2023
do 07.05.2023

Izložba fotografija satelitskih snimaka „Pogled u dubinu / Looking Beyond“

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 23.03.2023 do 07.05.2023

Organizatori: Tehnički muzej Nikola Tesla, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu

Izložbeni prostor na katu Muzeja, u sklopu stalnog postava
Radno vrijeme: utorak–petak: 09 - 17; subota–nedjelja: 09 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.

Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.

Otvorenje izložbe, četvrtak 23. ožujka 2023. u 12 sati
Izložbu će otvoriti veleposlanik Italije u Hrvatskoj, Nj. E. Pierfrancesco Sacco

Izložba snimaka Zemlje iz zraka “Pogled u dubinu / Looking Beyond ” obuhvaća fotografije snimljene umjetnim satelitima COSMO-SkyMed, prikupljene iz baze podataka Telespazia/eGEOS i Talijanske svemirske agencije. Izložbu je priredio Filippo Maggia, a u zagrebačkom izdanju pripremili su je Tehnički muzej Nikola Tesla, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Izložbu je producirala je Talijanska svemirska agencija u povodu Drugog talijanskog nacionalnog dana svemira, a posljednjih mjeseci gostuje diljem svijeta posredstvom talijanskih diplomatskih predstavništava i suradnika.

Fotografije su podijeljene u četiri teme: poljoprivreda, grad, klimatske promjene i voda.

Izložba promovira koncept održivosti, pokazujući kako klimatske i društvene promjene (viđene iz svemira) transformiraju našu Zemlju.

Cilj je ponuditi javnosti priliku za razmišljanje o doprinosu satelitskih tehnologija promatranju Zemlje, promicanju održivog razvoja i zaštiti prirodne i kulturne baštine.

Sistem COSMO-Skymed, kojima su snimljene izložene fotografije, konstelacija je od pet radarskih satelita (tri najnovija i dva prethodne generacije) za promatranje Zemlje. Financirali su ga Talijanska svemirska agencija i Ministarstvo obrane. COSMO-Skymed koristi najnoviju tehnologiju i radarske senzore visokih rezolucija za promatranje Zemlje danju i noću, neovisno o meteorološkim uvjetima.

Cilj je promatranje Zemlje u svrhu prevencije prirodnih katastrofa, ali i korištenje u znanstvene i komercijalne svrhe, pribavljanjem podataka na globalnoj razini za različite upotrebe, između ostalog i za upravljanje u hitnim situacijama, za zaštitu šuma, zaštitu prirodnih staništa, za istraživanje prirodnih resursa, upravljanje teritorijem, obranu i zaštitu, nadgledanje mora, upravljanje poljoprivredom.

 

Kontakt: Markita Franulić markita.franulic@tmnt.hr, 098719877







Fotografije izložbe