Izložba
od 19.04.2023
do 19.08.2023

Žika Tasić: Rudnici i rudari Raše i Labina (1964.) izložba fotografija - izložba je produžena do 19.8.2023.

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 19.04.2023 do 19.08.2023

- Izložbeni prostor na katu Muzeja, u sklopu stalnog postava
- Organizatori: Tehnički muzej Nikola Tesla i Pučko otvoreno učilište Labin – Narodni muzej Labin

 

- Radno vrijeme: utorak–petak: 9 - 17; subota–nedjelja: 9 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.
- Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.

O izložbi
„Trećeg dana najkraćeg mjeseca u godini davne 1964. pokojni Žika Tasić umjesto u crnu komoru svojeg foto studija silazi u crnu utrobu jame Podlabin. Dvanaest godina po dolasku u grad rudara, Tasić se pridružio tisućama svojih sugrađana koji su za život zarađivali u Istarskim ugljenokopima Raša, a serija fotografija nastala tijekom jedne rudarske smjene upotpunjuje suhoparnu industrijsku statistiku preciznih podataka o količini i kakvoći ugljena.“ (iz teksta Sandre Zloić)

Na izložbi je prikazan ciklus crno-bijelih fotografija Žike Tasića snimljenih u jami Podlabin 3. veljače 1964., tijekom jedne rudarske smjene. Fotografije se nalaze u fundusu POU Labin - Narodni muzej Labin.

Osim dokumentarističke i povijesne vrijednosti u prikazivanju industrijskog kompleksa i tehnologije rudarenja prije gotovo 60 godina, fotografije predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo o ljudima – labinskim rudarima.

Fotografije su tematski podijeljene u dvije cjeline: portrete rudara snimljenih u raznim radnim situacijama i fotografije postrojenja snimljene na površini zemlje. Rudari su svjesni fotografa - „gosta“ u rudniku i nerijetko mu poziraju na pojedinačnim ili grupnim portretima. Strojevi prikazani na fotografijama uništeni su početkom 90-ih godina, tako da izložene fotografije predstavljaju veliku vrijednost za povijest Labinštine.

Tehnički muzej Nikola Tesla u svom sastavu ima model rudnika u prirodnoj veličini, dužine oko 300 metara, koji je jedan od važnih edukativnih i atraktivnih dijelova Muzeja. Muzej također posjeduje rudarsku zbirku i istražuje industrijsku baštinu Hrvatske, tako da postoji niz poveznica za predstavljanje ove izložbe upravo ovdje.

Izložba fotografija Žike Tasića dosad je gostovala u gradovima Banovići (BiH), Baja (Mađarska) te u  Gradskom muzeju Sisak.

O autoru
Labinski fotograf Živojin Žika Tasić rođen je 20. prosinca 1925. u mjestu Kusadak u Srbiji. Fotografsku zanatsku školu završio je u Kragujevcu. Nakon školovanja zapošljava se u Fotostudiju „Vera“, a 1944. pridružio se partizanskom pokretu. Nakon Drugog svjetskog rata zapošljava se u filmskom studiju „Avala film“ kao voditelj Centralne filmske laboratorije te sudjeluje u stvaranju prvog jugoslavenskog cjelovečernjeg filma „Slavica“. Godine 1952. s obitelji se seli u Rabac u Istri te u Labinu otvara fotografsku radnju „Foto Tasić“. Tijekom svojeg radnog vijeka Tasić je fotografirao gotovo sve stanovnike Labina i okolice, brojne obiteljske svečanosti i događanja, ali i labinske rudare i rudnik, izgradnju Labina i Rapca, posjete političkih dužnosnika gradu Labinu i sl. te ga se može smatrati dokumentarnim svjedokom razvoja grada tijekom 50-ih, 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

Izložba fotografija Žike Tasića dosad je gostovala u gradovima Banovići (BiH), Baja (Mađarska) te u  Gradskom muzeju Sisak.

Kontakt: Markita Franulić markita.franulic@tmnt.hr






Fotografije izložbe