Izložba
od 15.02.2024
do 31.03.2024

PRIRODA I TEHNIKA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 15.02.2024 do 31.03.2024

Izložba Priroda i tehnika nastala je u suradnji Prirodoslovnog i Tehničkog odjela Muzeja Slavonije iz Osijeka, a približava nas naizgled onomu jednostavnom u prirodi i otkriva njezinu zapanjujuću složenost, interpretira odnos prirode i čovjeka te prikazuje tehnološke inovacije nadahnute prirodom. Usporedba prirodoslovne i tehničke građe pokazuje kako je tehnika povezana s prirodom od daleke prošlosti pa sve do danas počevši od oblika i funkcije alata podudarnih s kljunovima ptica i kliještima kukaca pa sve do računalnog miša i mrežnog pauka koji se kibernetičkim prostorom kreće poput pauka na mreži.

Priroda se promatra kao neiscrpan izvor nadahnuća dizajna proizvoda široke potrošnje koji mu daje sklad, ritam, simetriju, proporcije. Spiralna geometrija, jedan od najčešćih obrazaca u prirodi primjer je dizajna velikih mogućnosti u kojima se ogleda životna simbolika stalnog kretanja i razvoja pojava prirodne i ljudske stvarnosti. Ljudska domišljatost nadahnuta genijalnošću prirode otvara beskrajne mogućnosti rješavanja svjetskih pitanja i olakšavanja svakodnevice. Kao što u prirodi postoji mimikrija, nevjerojatna sposobnost oponašanja postojećih prilagodbi okolišu radi preživljavanja, tako u novije vrijeme kao najbolja strategija za opstanak čovječanstva postoji biomimikrija, inovativna metoda tehnološkog oponašanja prirodnih oblika, procesa i sustava, koji su dokazali svoju dugotrajnu održivost i učinkovitost tijekom evolucijskog razvoja.

Prirodni oblici, funkcije, strukture i boje poslužili su kao nadahnuće za tematske cjeline. Izložba ukazuje na neke dobro poznate izume poput čičak-vrpce i mačjih očiju ali i na one manje poznate poput bešumnih ventilatora nadahnutih krilima sove, bezbolne mikro-igle nastale prema načinu uboda komarca ili tehnologije amortizacije koja oponaša sposobnost ublažavanja udarca djetlića. U potrazi za savršenim skladom zagledajmo se u prirodu i pronađimo rješenje za održivu budućnost poruka je svima nama.

Izložba Priroda i tehnika na Danima hrvatskih muzeja u organizaciji ICOM Hrvatska dobila je dva posebna priznanja za izvrsnost hrvatskih muzejskih projekata u 2023. godini.

Katalog izložbe dostupan je na poveznici https://www.culturenet.hr/digitalni-katalog-izlozbe-muzeja-slavonije-priroda-i-tehnika/179942


Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2024

Radno vrijeme: utorak – petak: 9–17, subota i nedjelja: 9–13, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno

Ulaz je besplatan.


Fotografije izložbe