Izložba
od 29.02.2024
do 31.08.2024

Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 29.02.2024 do 31.08.2024

Krajem 2022. obilježili smo 30 godina od pojave interneta u Hrvatskoj, a 2023. 30 godina od dobivanja nacionalne internetske (.hr) domene koja je bila ekvivalent međunarodnom priznanju Republike Hrvatske – ali u virtualnom svijetu. Time je Hrvatska postala dio svjetske informacijske magistrale. Tim povodom Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s HT muzejom, a uz potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, organizira tematsku izložbu pod nazivom „Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest“.

Izložba prikazuje različite tehnike prijenosa informacija prisutne na tlu Hrvatske od antike do danas: od glasnika pješaka i konjanika rimskog „cursusa publicusa“, preko čuvenih dubrovačkih ranonovovjekovnih glasnika i optičkog telegrafa Claudea Chappea, do primjene elektromagnetskog brzojava koji je na prijelomu 19. stoljeća simbolično označio početak modernih telekomunikacija. Nadalje, predstavljaju se podtipovi telegrafije u 19. i 20. stoljeću i to: Hughesov slovotiskajući telegraf, Baudotov telegraf, teleprinteri i kao vrhunac razvoja telegrafije – fototelegraf, koji je služio za prijenos fotografija na daljinu.

Pojavom računala i izgradnjom mreža utemeljenih na principu komutacije paketa, uz široku primjenu osobnih računala kreiraju se preduvjeti za pojavu interneta, koji je transformirao našu svakodnevnicu.

Zagreb je ključno telekomunikacijsko središte u Hrvatskoj od same pojave telegrafije naovamo. Prvi telegram u hrvatskoj povijesti je poslan upravo iz Zagreba u rujnu 1850., čime je nagoviještena specifična uloga Zagreba kao vodećeg prometnog i komunikacijskog centra Republike Hrvatske. Zagreb je bio središte primjene svih novih tehnika podatkovnih prijenosa u Hrvatskoj. Od Morseova brzojava, Hughesova brzojava, Baudotova brzojava, teleprintera, fototelegrafa, pa sve do računalne mreže GRADPAK koja je funkcionirala na principu komutacije paketa izgrađene za potrebe Univerzijade 1987. Naposljetku, upravo u Zagrebu (SRCE) ostvareno je i prvo povezivanje Hrvatske s internetom 1992. godine.
Izložena je građa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, HT muzeja i Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Izložba je namijenjena svim društvenim i dobnim skupinama.

Autori/kustosi: Goran Rajič, viši kustos (TMNT), Vesna Lipovac, viši kustos (HT muzej)

Izložbeni prostor na katu Muzeja, u sklopu stalnog postava
Radno vrijeme: utorak–petak: 09 - 17; subota–nedjelja: 09 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.

Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.

Kontakt: Goran Rajič, goran.rajic@tmnt.hr






Fotografije izložbe