Izložba
od 20.03.2024
do 12.05.2024

Izložba „Alga Sušak“

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 20.03.2024 do 12.05.2024

Gostujuća izložba Muzeja grada Rijeke i JGL Muzeja farmacije predstavlja Ljekarničko-kozmetički laboratorij „Alga“. To farmaceutsko poduzeće, koje je u međuratnom razdoblju djelovalo u Sušaku, dobilo je ime po njegovum najpoznatijem brendu – „Algi za masažu“ kojeg je u svojoj ljekarni u Rijeci još od samog početka 20. stoljeća proizvodio i prodavao Dinko Budak.
Budak je uz pomoć kolege farmaceuta Vladimira Kezelea stvorio moderan laboratorij koji je 1930-ih zapošljavao više od 50 djelatnika. „Alga za masažu“ prodavala se diljem svijeta i s vremenom postala sastavni dio svake kućne ljekarne, a nakon gašenja sušačkog laboratorija, njenu proizvodnju nastavila je  zagrebačka Neva, odnosno Pliva.

Priča o Ljekarničko-kozmetičkom laboratoriju Alga je obiteljska, lokalna, ali i priča iz nacionalne povijesti farmacije koja zaslužuje biti ispričana. Priča je to o vizionarstvu autora i osnivača Laboratorija „Alga“, o ubrzanom razvoju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, o marketinški izrazito naprednim idejama, te na kraju priča o velebnoj povijesti grada Sušaka, najvažnije luke Kraljevine Jugoslavije, danas jednog od riječkih kvartova.

Autori izložbe su Marin Pintur iz JGL Muzeja farmacije, te Kristina Pandža i Rafaela Ban iz Muzeja grada Rijeke.

Izložbeni prostor na katu Muzeja, u sklopu stalnog postava
Radno vrijeme: utorak–petak: 9 - 17; subota–nedjelja: 9 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.

Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.

Izložba traje do 12. svibnja 2024.





Fotografije izložbe